• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Egészségügy: 300 panasz

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Mintegy háromszáz, egészségügyi szolgáltatással kapcsolatos panaszügyet vizsgált ki tavaly az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

Összesen 276 panaszügyet vizsgált ki tavaly az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), ami 40 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest – tudta meg a Világgazdaság. A tisztiorvosi szolgálat az egészségügyi szolgáltatókkal, illetve az általuk nyújtott egészségügyi szolgáltatással kapcsolatos panaszok ügyében jár el, a háziorvosi, védőnői szolgálatok esetében a járási/kerületi kormányhivatalok népegészségügyi intézete vizsgálódik.

A kórházi ellátással összefüggő beadványok leginkább arra irányulnak, hogy a beteget nem látták el szakszerűen (műhiba gyanúját vethetik fel). A panaszok többségét maguk az érintett betegek vagy hozzátartozójuk nyújtja be az ÁNTSZ-hez, az esetek negyedében a betegjogi képviselők fordulnak a hivatalhoz, míg a pszichiátriai kezelésekkel kapcsolatos beadványok többsége az „Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány"-tól érkezik.

A kórházakkal szembeni legenyhébb hatósági fellépés a figyelmeztetés, amelyre legtöbbször a dokumentációs hiányosságok miatt van szükség. Nagyobb súlyú probléma esetén a szolgáltatót határozattal kötelezik a szabályok, protokollok betartására, míg az olyan súlyú szakmai hibák esetében, amelyek megalapozzák a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés törvényi tényállását, feljelentést tesznek az illetékes rendőrkapitányságon. Ez utóbbira tavaly két esetben volt szükség, míg az OTH 2012-ben összesen 34 figyelmeztető végzést, ismételt jogsértés vagy súlyosabb mulasztás esetén pedig 33 kötelező határozatot adott ki.

Bár a közfinanszírozott és a magán-egészségügyi intézmények is a tisztiorvosi hivatalhoz tartoznak, a hatóságnak a kétféle ellátást azonos szempontok alapján kell vizsgálnia, így nem is különíti el egyik vagy a másik típusban tartozó panaszokat. Az OTH honlapja alapján az utóbbi fél évben kizárólag közintézményt bírságolt meg a hivatal - írja a lap.

Legolvasottabb cikkeink