• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Egészségügy: az ÁSZ kritikája a reform kezdete?

Lapszemle 2018.08.07 Forrás: ATV Szerző:
Egészségügy: az ÁSZ kritikája a reform kezdete?

Amíg az ellátásnak anyagi gátak szabnak határt, addig az intézmények kényszerből áthágnak bizonyos szabályokat a betegek érdekében.

"Anarchia. Botrány” – egész egyszerűen így fogalmazott az Állami Számvevőszék elnöke arról, mi jellemzi az egészségügyi intézmények gazdálkodását. Domokos László a személycserékben látja a megoldást. Mindeközben a kórházak valóban adósságban úsznak. A kormány ilyenkor – általában – a kórházra mutogat, az atv.hu által megszólaltatott volt kórházigazgatók viszont úgy látják: az ágazat alulfinanszírozottsága okozza a folyamatosan újratermelődő adósságot. Mindez pedig – a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István szerint – súlyos következményekkel járhat a jövőre nézve.

Éger István az interjúban elhangzott vádakra reagálva elmondta: ahhoz, hogy hiteles képet lehessen alkotni az intézmények gazdálkodásáról, először az utóbbihoz szükséges forrásokat kellene maradéktalanul biztosítani, de „ma ez nincs meg”. A MOK elnöke azzal egészítette ki mindezt, hogy minden beavatkozást az értékén kellene megfizetni. Addig pedig, amíg önkényesen megy ennek megállapítása, mindig újra fog termelődni a kórházak adósságállománya.

Éger szerint azt kellene észrevenni, hogy a kórházak adósságproblémája nem rendeződött már több évtizede, pedig kormányok, menedzsmentek is cserélődtek. Majd kiemelte: amíg az ellátásnak anyagi gátak szabnak határt, addig könnyű másra mutogatni „mindenféle gazdálkodási szabálytalanságokat vetítve, vélve, vagy valósan”. Egészen addig ugyanis az intézmények arra lesznek kényszerítve szerinte, hogy áthágjanak bizonyos szabályokat a betegek érdekében, ha erre valóban szükség van. Éger egyedül abban az esetben látná indokoltnak a komolyabb pénzügyi kontrollt, ha biztosítva lennének a források, anélkül viszont ez az intézmények „még tökéletlenebb működéséhez” vezet, és a betegellátás további kárát jelenti majd. A teljes cikk a többi megszólalóval itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink