• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Csak a szikét ismerik a pénzügyesek

Lapszemle 2018.08.07 Forrás: nepszava.hu Szerző:
Csak a szikét ismerik a pénzügyesek

Feltehetően a költségvetési felügyelők rendszerének bevezetését készítheti elő az Állami Számvevőszék elnöke a nyilatkozattal.

Egyre látványosabb az ellentét a kormány pénzügyi és egészségügyi vezetői között. Az utóbbi hetekben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Pénzügyminisztérium (PM) egy jól felépített kommunikációs kampány keretében többször is egyértelművé tette, hogy elfogyott a türelem a kórházak és szakrendelők gazdálkodásában hosszú ideje tapasztalt szabálytalanságok, az újratermelődő hiány miatt.

Domokos László ÁSZ-elnök a Magyar Időknek adott hétfői interjúban azt mondta, hogy kaotikus viszonyokat találtak sok egészségügyi intézményben, sokszor a legalapvetőbb gazdálkodási szabályokat, például a közbeszerzési kötelezettséget sem tartják be a vezetők. - Anarchia. Botrány. Ez a két szó, ami először eszembe jut - mondta a vizsgálat eredményeit összegezve.

Korábban a Népszava már megírta, hogy az egészségügyi intézmények elvben már legalább négy éve nem költhetnének többet, mint amennyire az éves keretükből telik. A kincstári rendszerhez tartozók esetében egy számítógépes program le is tiltja az összes olyan vásárlást, amelyre nincs fedezetük. A pénzügyi tárca azonban korábban úgy döntött, ezt a szabályt a betegellátás fenntartása érdekében nem érvényesítik az egészségügyben.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) viszont nemrég jelezte a kincstárnak, vége a türelmi időnek, ami azt jelenti, hogy 30-40 intézményt akár már szeptemberben be kellene zárni, mert elfogy az éves pénzügyi keretük.

Kórházvezetők korábban úgy nyilatkoztak lapunknak, hogy két módon lehet elkerülni az eladósodott kórházaknál a betegellátás szünetel tábla kifüggesztését: vagy megemelik az elkölthető keretüket, vagy vissza kell kapniuk a Pénzügyminisztérium által korábban biztosított speciális mentességüket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) most óvatosan fogalmazott: a tárca sajtóosztálya nem merte megerősíteni - a korábban már beígért - költségvetési felügyelők kinevezésének híreit, csak annyit válaszolt kérdéseinkre:

„A minisztérium tanulmányozni fogja az Állami Számvevőszék vizsgálati eredményét. Az ÁSZ jelentéséről eddig megismert információkkal egybevág, hogy az Emmi már korábban intézkedési terv kidolgozását kezdte meg a kórházak gazdálkodásával kapcsolatban”

A parlament népjóléti bizottságának szocialista elnöke szerint a korábbi kancellária rendszerről a költségvetési felügyelők szisztémájára való áttérésre ágyaznak meg a sajtókampánnyal a pénzügyi kormányzat vezetői. Korózs Lajos egyenesen úgy fogalmazott, hogy a kabinet a tervezett gazdálkodási megszorításokkal a kétszintű egészségügyi ellátás bevezetését készíti elő, amiben az elit szuperkórházakat kap majd, a pórnép pedig éppen csak működő lecsupaszított intézményekbe mehet, ha valami baja van. Korózs Lajos arra kéri az ÁSZ elnökét, ha szervezet visszaéléseket, törvénytelenségeket talált, akkor tegyen feljelentést, egyébként pedig inkább a kormányt biztassa az ágazat gazdálkodási és szakmai szabályaink megújítására. A felügyelők kinevezését sem tartja mindenható megoldásnak, mert szerinte a gyökeres reformok nélkül a pénzügyi bajok változatlanul előkerülnek majd, és könnyen előfordulhat, hogy a hónap utolsó napjaiban már nem jut pénz fontos műtétek elvégzésére.

Ma nincs meg a megfelelő fedezet az intézmények zavartalan működtetéséhez – állítja Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász is. Úgy látja, számos beavatkozás eleve alulfinanszírozott, máshol az intézmények mérete miatt nem lehet stabil a gazdálkodás. Ráadásul az állam olyan kötelező béremeléseket terhel a intézményekre, aminek nem kapják meg a fedezetét - idézte a lap.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink