• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egészségügy: fizess, ha kedves az életed

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A legbiztosabban akkor juthat OEP által amúgy finanszírozott kezeléshez, ha maga vásárolja meg.

Csak a negyedik kórházban tudta meg a súlyos autoimmun-diagnózissal élő, alig harmincéves nő: miért is nem jut hozzá hónapok óta a mozgásképességét visszaadó úgynevezett immunglobulin-terápiához. Ott, a Honvédkórházban az orvos végre egyenesen megmondta: a legbiztosabban akkor juthat hozzá az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által amúgy finanszírozott kezeléshez, ha maga vásárolja meg a hatmillió forintos kúra 2-3 milliós első adagját. A kórház ugyanis nem tudja meghitelezni ezt az összeget, márpedig két-három hónap, amíg az egészségbiztosító fizet az ellátásért. Ha a beteg „áldozatkész", akkor esély nyílik arra, hogy a következő adagot már az intézmény állja. Segítségként az orvos még a gyógyszert szállító cég képviselőjének a telefonszámát is megadta – írja a Népszabadság cikke nyomán a 168 Óra – online.

A példa nem rendkívüli: a milliós terápiák megtérülése a kórházaknak meglehetősen rizikós, ha utóbb a biztosító nem találja kellően indokoltnak a terápiát, akkor egyáltalán nem fizet. Az utóbbi hónapokban az úgynevezett csillagos elszámolási kóddal (ez a nagyon súlyos betegek drága terápiája, ezek közé tartozik az említett infúziós kúra is) jelentett esetek 50 %-át visszadobta az egészségbiztosító, ezért a kórházi menedzsmentek nagyon is meggondolják, mi az, aminek használatát még bevállalják.

Az egészségügyi rendszer tömegével produkálja az ehhez hasonló eseteket: a fizetős egészségügy bevezetődött. Magától „termett meg", hiszen az emberek azt tapasztalták, hogy az állami ellátás lassú, szűkös és bizonytalan. Aki tehát tudja, megveszi magának a gyógyulást, és lemarad róla, aki nem. Az egészségügyi szolgáltatásra szorulók a leggyakrabban diagnosztikára költenek. Erre készteti őket például az MR- és CT-vizsgálatokat megelőző több hónapos várakozás, ráadásul éppen ezek a magánszolgáltatások integrálódtak elsőként az állami egészségügybe.

A betegek jó ideje háborús terepként tekintenek az egészségügyre, így 2004 óta romlik a lakosság bizalma – állítja Lantos Zoltán egészséggazdasági szakértő, a GfK HealthCare ügyfélkapcsolati igazgatója. Az egészséggazdasági szakértő hozzátette azt is, mind többen választják a fizetős rendelőket. Évente háromezermilliárd forintnyi gyógyító szolgáltatásra lenne igény, de az állam ennyit nem képes finanszírozni. Ha a beteg azt tapasztalja, hogy a korlátozott hatékonyságú ellátásra várva esetenként 6-8 órát kell töltenie egy zsúfolt váróban, embertelen körülmények között, akkor nem csoda, hogy inkább fizet, csak ezt elkerülje.

Lantos Zoltán szerint ma úgy egymillióan képesek vásárolni a magánszolgáltatóktól, s évente 17-35 százalékkal nő az arányuk. Tavaly az emberek 28 százaléka többet költött az egészségére, mint egy évvel korábban.

Egyre kevésbé viselik el az állami ellátórendszer kiszámíthatatlanságát, azt, hogy csak a vakszerencse dönti el, hogy ki mennyire felkészült orvoshoz kerül, az mennyi időt szán rá, milyen kapcsolatrendszere van, hová utalja tovább - írta a NOL.