• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megmutatjuk hol, mi változik

Lapszemle Forrás: Heti Válasz

Átmeneti intézkedések és kórházkereső lista: beutalóval mindenkit fogadni kell!

Centralizálás és mobilizálás – nagyjából így foglalható össze a változás, amely 21 intézményt érint erőteljesen. Mielőtt azonban megmutatnánk az átalakításban leginkább érintett kórházak listáját, öt pontban összefoglaltuk a legfontosabb intézkedéseket, amelyet az egészségügyi államtitkárság azért hozott, hogy az átmeneti idő alatt is biztonságos legyen az ellátás – írja Heti Válasz – online.

Tehát:
1. A beutalók továbbra is érvényesek. Az átalakuló intézményekben is el kell látni a július elseje előtt beutalt beteget.
2. Sürgős esetben bármelyik egészségügyi intézményt fel lehet keresni, a most átalakulókat is. A beteg elsődleges ellátást biztosan kap, stabilizálják az állapotát, senkit nem lehet enélkül továbbküldeni.
3. Területi ellátási kötelezettség ide vagy oda, mindenkit fogadniuk kell az intézményeknek, ha beutalóval érkezik. Hiába változtak a határok.
4. A már megkezdett ellátásokat az adott helyen kell befejezni. Vagyis hiába olvassák a listánkon, hogy valahol megszűnik egy-egy osztály, aki ott van, ott is maradhat. Legalább egy hónapos biztonsági időszakot építettek be a rendszerbe.
5. A beteg követheti az orvosát. Ha a doktor a struktúraváltozás miatt másik kórházba került át, ő is mehet utána.

Az átalakítás úgy történt, hogy az összes létező orvosi beavatkozást rangsorolták, és megnézték, képes-e az adott intézmény elvégezni azokat. Ha helyben nem tudnak megfelelő feltételeket biztosítani – mert nincs például megfelelő eszközük, elég ügyeletre is kapható orvosuk, vagy túl kevés beteg végeztet ott egy-egy beavatkozást, és ezért hiányzik a biztonságos ellátáshoz szükséges napi rutin – akkor az adott helyen nem láthatják el a beteget. Ám minden egyes településre és minden egyes kórképre megvan, hol kaphatja meg a beteg a szakszerű ellátást. A http://tek2012.gyemszi.hu honlapon lakóhely, kórház és orvosszakma alapján magunk is kikereshetjük ezt.

Emellett számos olyan beavatkozás van, amelyhez a modern egészségügyben már nem szükséges fekvőbeteg háttér, ezért több kisebb kórházban szemészeteket, fül-orr-gégészeteket alakítanak át járóbeteg-ellátássá. Egyetlen kórház kapujára sem kerül lakat, mindegyiknek lesz valamilyen egészségügyi feladata a jövőben is, már csak azért is, mert az átalakulók zöme „uniós bánatpénzt" kap, vagyis jelentős összeget költenek a modernizálására.

A kórház fogalma is megváltozik. Korábban azt az intézményt nevezték így, ahol három alapszakma, vagyis belgyógyászat, sebészet és szülészeti osztály is működött. A jövőben azonban azt is kórháznak hívják majd, ahol ezek hiányoznak, de például egynapos sebészet, komolyabb szakrendelés és ápolási vagy rehabilitációs részleg található benne.

A kórházak listáját, ahol több „kisszakma" fekvőbeteg osztálya szűnik meg a Heti Válasz – online a cikk végén közli