• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egészségügyi átalakítás sok kérdőjellel

Lapszemle Forrás: nol.hu

Mi lesz a betegekkel a részlegbezárások után? Sinkó Eszter jegyzete a Nol.hu-n.

Lefelé tartó spirálba került az egészségügyi ellátórendszer, két okból is: egyrészt azért, mert ennyire keveset már rég nem költött(ek) kormánypárt(ok) a közfinanszírozott ellátórendszerre, különösen az idő tájt nem, amikor a gazdaság jól teljesít, de amiatt is, mert nincs, aki védelmébe vegye a rendszert a politikusok hibás percepcióival szemben. - írja a Nol.hu Vélemény rovatában Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász.

A politikusok feltételezése szerint az egészségügy rossz hatékonysággal működő ágazat, ezért – szól az érvelésük – csak akkor számíthat jelentősebb többletforrásra, ha érdemi hatékonyságjavulást tud felmutatni. Többek között úgy, hogy nem termel további kórházi adósságot. Ezzel az állásponttal szemben érdemi ellenvélemény nem jelenik meg: a szakapparátus számára nincs tér, ahol álláspontját kifejthetné, az Államtitkárság gyakorlatilag nem tanúsít ellenállást, az OEP pedig tanácsadói testületek által nem véleményezett összeállítással, leegyszerűsített módszertani útmutatóval támogatja a politika szándékait. Ebben a helyzetben nincs, aki egy átfogó, egészségpolitikailag koherens programot követelne, a pénzügyi takarékosságon túlmutatóan.

Mindeközben az Nemzetgazdasági Minisztérium diktálja a feltételeket: április után a kórházak nem csinálhatnak adósságot. Amelyik kórházigazgató mégis csinál, elbocsáttatik. Ez nem a szereplők feltételezése, ezt az álláspontot a tárcavezetés képviseli a kórházigazgatók irányába. Azok meg lélegzetet is alig mernek venni.
Amennyiben a vezetők vállalják a feltételeket, tömeges elbocsátások várhatók, ágyak sorozatos leépítésére kerülhet sor, kormányzati szereplők megoldásként legalábbis ezeket a lépéseket ajánlják az egyensúlyi költségvetés produkálására.

Az egészségügyi ágazatban 8-10 ezer fő elbocsátásával számolnak, kormányzati szándék szerint 40 milliárdnyi újratermelődő adósságot kell április után kivezetni a rendszerből. Ezt elbocsátások nélkül aligha lehet ilyen rövid idő alatt teljesíteni, bár lehetőségként ott van még az ellátások további kiüresítése, ami azért nehéz terep, mert technológiában az elmúlt években már amúgy is komoly visszalépések történtek, gondoljunk csak az egyszer használatos eszközök többszöri felhasználására. Egyéb opció rövid távon nem mutatkozik. A jövő és az okok a teljes cikkben