• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egészségügyi büdzsé: átfogó béremelés jön

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

A 2018-ban előirányzott plusz hétmilliárd forint nemigen lesz elég a háziorvosok itthon tartására és a fiatal kollégák pályára csábításához.

Nem nevezhető választási költségvetésnek a jövő évi egészségügyi büdzsé terve annak ellenére, hogy 2017 második felében még módosíthatják azt, ahogy arra már korábban is volt példa – mondta a Magyar Hírlapnak Sinkó Eszter.

Az egészségügyi közgazdász a főszámok közül elsőként a gyógyító-megelőző kassza durván nyolcvanmilliárd forintos, hét százalék körüli növekedését emelte ki. Ebből 8,7 milliárd forintot tesz ki a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése miatti korrekció, és körülbelül ötvennyolcmilliárd forint lesz az átfogó béremelés következő ütemének finanszírozása. 

A fennmaradó összeg a szakértő szerint nem jelent majd érdemi változást, a dologi kiadások nem nőnek jelentősen. Ez különösen a már korszerűsített intézmények esetében jelent nehézséget, hiszen a modernizált gépparkok drágább üzemeltetést is jelentenek.

A közgazdász felidézte Ónodi-Szűcs Zoltán szavait is, aki a kórházi adósságok növekedési ütemével kapcsolatban azt mondta, reméli, hogy az nem fogja meghaladni éves szinten a húszmilliárd forintot. Sinkó Eszter szerint ez nagy valószínűséggel nem lesz tartható, dacára a 2018-ra betervezett húszmilliárdos céltartaléknak. A büdzsé tervezete szerint „kódolva van, hogy ugyanúgy jelentkeznek majd a fenntartási hiányosságok a kórházaknál" – mondta a szakember.

Sinkó Eszter kiemelte az alapellátás területét is, ahol a költségvetés szerint hétmilliárd forinttal emelkedik a finanszírozás 2018-ban, ami szintén „kevésnek tűnik", főleg annak tükrében, hogy a háziorvosok a következő évre is jelezték, szükségük van arra a tízmilliárdnyi többletforrásra, amelyből fedezni lehetne az újabb, praxisonként plusz százharmincezer forintos havi támogatást. A közgazdász emlékeztetett Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnökének szavaira, aki jelezte Orbán Viktor miniszterelnöknek, sürgős beavatkozásra van szükség az alapellátásban, elsősorban a finanszírozás területén. Sinkó Eszter ezzel egyetértve felvetette, nem biztos, hogy a 2018-ban előirányzott plusz hétmilliárd forint elég lesz a háziorvosok itthon tartására és a fiatal kollégák „pályára csábításához".

A gyógyszerkassza költségvetése jövőre szintén emelkedik, az előirányzat kétszázhatvanötmilliárd forint az idei kétszáznegyvenhétmilliárdhoz képest. Sinkó Eszter üdvözölte, hogy az utóbbi időben számos új, korszerű terápiát fogadott be az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP), azok alkalmazása bizonyítottan hatásos, ám most lenne elegendő forrás az innovációk követésére és beépítésére, ezért erre „még nagyobb hangsúlyt kellene fektetni".