• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egészségügyi válsághelyzet, az ÁNTSZ hallgat

Lapszemle Forrás: népszava.hu - borsonline

Nyolc károsulttal fogott bele a perbe, négyen már nem élnek közülük. Az azbesztügy folytatódik?

Egészségügyi válsághelyzetnek minősítette az országos tisztifőorvos a Heves megyei Zagyvaszántó és Lőrinci térségében, vagyis a selypi medencében kialakult azbesztszennyezést - derült ki egy a Népszava birtokába került tájékoztató levélből, amelyet még 2014 (!) szeptemberében küldött meg a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a Budai Központi Kerületi Bíróságnak. Ahogy arról a Népszava már több alkalommal is beszámolt, lassan már két éve zajlik Magyarország első azbesztpere; nyolc, azbeszt miatt halálosan megbetegedett ember indított kártérítési pert a magyar állam ellen.

Bár a beteg felperesek egészségi állapota miatt gyorsított eljárást rendeltek el, a per lassan halad, jelenleg a bizonyítási eljárás zajlik; azt kellene hatósági vizsgálatokkal alátámasztott dokumentumokkal is bizonyítani, hogy van, vagy pedig nincs konkrét összefüggés a gyár korábbi működése és a térségben található nagy számú azbesztózisos és mezoteliómás megbetegedések között. Az állam jogi képviselője szerint nem, vagy csak alig kerülhetett ki azbesztcementpor az üzem területéről, a bíróságon korábban meghallgatott volt gyári vezetők is úgy nyilatkoztak, hogy a zárt technológia miatt csak minimális mennyiségű mérgező anyag kerülhetett ki. A lapnak azonban több volt gyári dolgozó úgy nyilatkozott: a biztonsági előírások nem voltak túl szigorúak, az azbesztcementporos munkaruhájukat otthon mosták, a dolgozók pedig védőmaszkot sem kaptak, mert kevés volt belőle - ezeket csak akkor kellett kötelezően viselni, amikor az egészségügyi hatóság ellenőrzést tartott.

Az üzemet 2009-ben kezdték bontani, az ingatlan azonban több alkalommal is gazdát cserélt, legutóbb a Selyp Invest Kft. tulajdonában volt, amely a területen megmaradt épületeket 2013-ban a biztonsági előírásokat figyelmen kívül hagyva bontotta le, a munka során újra nagy mennyiségű, azbeszttartalmú cementpor került a levegőbe. A cégvezető ellen büntetőeljárás indult hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt, tavaly novemberben első fokon egy év tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönre ítélték. A bontás után majdnem két évig halmokban, fedetlenül állt a többtonnányi azbesztes sitt, amelyet (miután az ügy egyre nagyobb médiafigyelmet kapott) a Heves Megyei Kormányhivatal tavaly októberre elszállíttatott, a munkára a kormány 1,3 milliárd forintot különített el. A megmaradt épületek szakszerű bontása, a szennyezett talaj rekultivációja azonban továbbra sem történt meg - írta a lap.

Április elsején feladta a küzdelmet a halálos mellhártyadaganattal egy 41 éves férfi
A tragikus hírről ügyvédje, a több károsultat is képviselő dr. Igyártó Gyöngyi számolt be a Borsnak. – Nagyon rosszul volt, de nem vállalta a kemoterápiát. Nem látta a betegtársain, hogy a kezelés segített volna rajtuk – mondja az ügyvéd. Családja talán folytatja a pert, ám a nyilvánosságot szeretnék kerülni. Igyártó Gyöngyi nyolc károsulttal fogott bele az ügybe, négyen már nem élnek közülük.