• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Égető problémává vált az időskori diszkrimináció

Lapszemle Forrás: mno.hu

Hazánkban is egyre terjedő probléma a koralapú megkülönböztetés.

Több mint százfős érdeklődéssel és személyes rossz tapasztalatok megosztásával folytatódott a Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiája programsorozata a Zsigmond Király Főiskola intézetvezetőjének előadásával Nyíregyházán. Jászberényi József, aki évek óta küzd, hogy felhívja a figyelmet az időskori diszkrimináció problémájára, előadásában kiemelte: Sensei Imrével, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának tudományos dékánhelyettesével különleges hivatásnak érzik az idősek védelmét – írja az mno.hu portálja.

Az intézetvezető az időskori diszkrimináció kérdéseivel 2008 táján kezdett foglalkozni a híres amerikai gerontológus, Robert N. Butler munkásságán keresztül, amelynek egy legfontosabb kérdése a koralapú diszkrimináció volt. Azt tapasztaltam, hogy Magyarországon ennek a témának szinte semmilyen szakirodalma nincsen, legfeljebb orvosi tárgyú tanulmányok. 2010-ben a Polgári Szemlében jelent meg az első tanulmányom a témában, s azóta körülbelül 40 előadást tartottam az ageizmusról országszerte - nyilatkozta Jászberényi József, aki azon kérdésre, hogy mikor vált látható problémává az ageizmus hazánkban elmondta: minden bizonnyal a többgenerációs családi modell széthullásával, a 19. század második felében kezdődött a hátrányos megkülönböztetés. Addig az idősek tisztelete kétségtelen tény volt – a szétköltözések után ezek a szálak lassan vékonyodtak. Nagy hiba ez, mert az emberiség nem véletlenül választotta több évezreden keresztül ezt a formát, hiszen akkoriban még minden generáció figyelt egymásra – mutatott rá Jászberényi.

A világon mindenhol igaz az, hogy konzervatívabb társadalmi légkörben mindig a hagyományos nagycsaládi formák előtérbe helyezése a jellemző – ilyenkor valamelyest javul az idősek tisztelete. Sajnos a modernebb társadalmakban, amelyekben a nyugati, liberálisabb szellem erősen érvényesül, ezek a kötelékek jobban lazulnak.

A Zsigmond Király Főiskolán 2009-ben hoztak létre egy kutatóközpontot, amely 2011-től szervezi az idősek képzését szerte az országban. Ma már 18 helyszínen vannak jelen, ahol több mint háromezer ötven év feletti diákot oktatnak.