• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egy beteg gyerek is lehet rosszcsont

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Megkérdezte barátait, lenne-e kedvük beteg gyerekekhez járni tanítani, játszani.

Fábián Sára még csak 23 éves, de már létrehozott egy nagy sikerrel működő alapítványt. Az ötlet személyes tapasztalatból született: gyermekkorában egy évig kórházban volt, az ott kapott sok jóért cserébe most 51 önkéntessel együtt teszi szebbé a beteg gyerekek kórházi napjait – olvasható a hvg.hu portálján.

Sára kilencévesen került kórházba, egy hosszú évet töltött ott. Ennek az egy évnek a tapasztalataitól nem teljesen független az, hogy ma végzős egyetemistaként az Amigos a gyerekekért alapítvány alapítójaként még mindig felbukkan a kórházak környékén.

„Ha valaki kiszakad az osztályközösségből és sok időt tölt egy idegen helyen – pláne egy kórházban –, az mély nyomot hagy. A szüleim ezt az időszakot játékossá tették, gyakorlatilag a kézműveskedésről, a tanulásról szóltak a mindennapok. Gyerekszempontból fantasztikus volt, hogy csak velem foglalkoznak, de láttam, hogy nincs minden sorstársam ilyen helyzetben." Akkor és ott, a kórházban lett erős küldetéstudata: kitalálta, hogy orvos lesz.

Gimnázium után mégis pénzügyi szakra ment, de időnként megfordult a fejében, hogy újraérettségizik, és jelentkezik az orvosira is. „Gondolkodtam, hogyan segíthetnék mégis a gyerekeken, és eszembe jutott egy nővér, aki mindig jött hozzám latint tanulni. Felvetődött bennem, hogy nyújthatnánk mi is ilyen segítő kezet. Megkérdeztem 9-10 barátomat, hogy lenne-e kedvük részt venni egy olyan projektben, amelyben beteg gyerekekhez járnánk tanítani, játszani."

A barátok belementek. Eltelt ugyan néhány hónap, mire eljutottak a kórházig, de addig szervezkedtek, vettek mindenféle taneszközt. „Tartottam tőle, hogy néz az majd ki, hogy bemegyek egy kórházba, és azt mondom, ’helló, segítenék’! Én is jártam gyerekként a Tűzoltó utcai klinikán, így felkerestem őket, hogy lenne egy ilyen ötletem. Gyakorlatilag épp abban a percben, amikor bementem személyesen is, belefutottam a kórházpedagógusokba, akik ugyanazt csinálták, amit mi akartunk: matekot, magyart, történelmet tanítottak. Türelemmel fogadtak minket, egy csapat tapasztalatlan egyetemistát, és felajánlották, hogy kiegészíthetnénk a munkájukat idegen nyelvek oktatásával. Egy-két héten belül elkezdtünk járni a klinikára."

Az elején a felnőttek figyelmezették rá, hogy a befogadás nem szokott olyan egyszerűen menni. Szerencsére a szülők is, a gyerekek is bizalmat szavaztak nekik – ma az Amigos már 52 önkéntessel, négy kórházban van jelen. A foglalkozások úgy zajlanak, hogy az Amigók egyeztetnek a nővérekkel, miben tudnának aznap segíteni.

További részletek a portálon!

Legolvasottabb cikkeink