• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Teljesítményértékelés: tarka réten száz virág

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu

Az elemzés e munka akarva-akaratlanul hihetetlen társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet.

Az írók szerint olyan művet kell alkotni, amely alatt beszakad az asztal. A magyar egészségügyi rendszer teljesítményértékelése ilyen munka, össze is rezzentek tőle az egészségpolitikusok - írja a medicalonline.hu portál.

A számos intézmény több tucat dolgozója által évekig készített, meglehetősen testesre hízott – 1200 oldal! – kötet a honi egészségügyi rendszer 2013-2015 közötti teljesítményét veszi számba. „Végre van egy olyan kormányzat, aki szembe mer nézni az adatokkal, s be tudja azt mutatni önmagának, illetve bárki számára, hogy hol tartunk most" – festette fel a kiindulási helyzetet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója; szemérmesen elhallgatva azt a tényt – s ezzel nem óhajtjuk kisebbíteni a kormányzati merészséget –, hogy ehhez a bátorsághoz kellett némi külső noszogatás is. Az Egészségügyi Világszervezet ugyanis már 2008 óta sürgeti a tagállami teljesítményértékeléseket.

A politikusi idegesség – mint egy szerdai háttérbeszélgetésen kiderült – abból adódott, hogy kétségkívül pontatlanul, a fogalmi tisztázatlanság okán összekeverve az elkerülhető és a megelőzhető halálozás adatait – néhány cikkben meglehetősen sokkoló számok jelentek meg. Holott – fejtette ki Németh László – „az óriási adatmennyiség miatt értékelni csak összefüggésben lehet, részadatokat kiemelni az egészből olyan, mint amikor a virágos réten lehajolunk és csak egyetlen virágocskát nézünk meg, s az a teljes rétnek a komplex működését nem fogja visszaadni." S ez valóban így van. Az persze már más kérdés, hogy a munkacsoport irányításával a meglehetősen tiritarkán zöldellő magyar egészségügyi rendszer valamennyi virágszálát sikerült kézbe venni. Mindehhez 75 indikátor szolgált segítségül.

Bár az indikátorok között nem szerepelt az igazságosság, e munka akarva-akaratlanul hihetetlen társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet, olyanokra, amelyekben az egészségpolitika valóban nem ludas, vagy legfeljebb egy pici szegmensében.

Ami a konkrét, szigorúan az ágazatra vonatkozó adatokat illeti, a magát polgárinak tartó kormánynak magáévá kellene tennie azt a polgári erényt, amely azt mondja: sohasem lefele, mindig felfelé hasonlítsd magad. S ez különösen igaz például az egyik vezető halálok, a rosszindulatú daganatok esetében.

Legolvasottabb cikkeink