• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy év múlva költözhetnek ki a településekre a fogyatékosok

Lapszemle Forrás: heol.hu

Közös programokkal igyekszik közelebb hozni egymáshoz az épeket és a fogyatékosokat a bélapátfalvi otthon.

Várhatóan 2015 nyarán költözhetnek ki a környező településekre a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézetének fogyatékkal élő lakói. Ahogyan arról már korábban is írtunk, az intézmény fogyatékosok otthona részlegéből 150 ember 15 lakásba költözik ki, s 6-12 fős lakóközösségekben élnek majd Bélapátfalván, Bükkszentmártonban, Mónosbélben, Nagyvisnyón és Szilvásváradon – írja a heol.hu portálja.

Tóth Erzsébet, az intézmény igazgatója elmondta, jelenleg az önállóbb életvitelt lehetővé tévő épületek kialakítását készítik elő: a kiviteli tervek elkészítése, az engedélyeztetés, illetve a közbeszerzések kiírása következik. A lakók az épületek felújítása, bővítése után költözhetnek majd ki. A fogyatékossággal élő emberek társadalmi befogadását és beilleszkedését elősegítő országos kampánnyal párhuzamosan jelenleg a lakókörnyezet „érzékenyítése" zajlik.

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. felhívására benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően elindítottunk egy rendezvénysorozatot abból a célból, hogy azokon a településeken, ahová tervezetten költözünk, az ottani lakosok és a fogyatékkal élők közelebb kerüljenek egymáshoz, ismerjék meg egymást. Mindenhol bemutatjuk az intézményben működő foglalkoztatási színtereinket, melyhez egy-egy kisebb kézműves műhelyt állítunk föl, ahol megismerkedhetnek a nálunk folyó értékteremtő munkával.

A programokon részt vesznek otthonunk lakói is, nem csupán azok, akik majd az adott településre költöznek, hanem mások is, s persze a kulturális csoportjaink is megmutatják magukat.

A rendezvénysorozat első tapasztalatai kedvezőek, kellemesen együtt töltötték a napot a helyszínre érkező helyiek és vendégek, illetve az intézményünkben élő sérült emberek a kézműveskedés és a szórakoztató műsorok során egyaránt – fejtette ki az első, bükkszentmártoni állomáson Tóth Erzsébet, aki elmondta azt is, folyamatosan zajlik a lakók és a dolgozók felkészítése. A lakók számára az intézmény munkatársai tematikus, a változásra felkészítő fejlesztő foglalkozásokat tartanak, s pályázati forrásból külsős szakemberek közreműködésével hamarosan egy 900 órás felkészítő tanfolyam is indul.

A felkészítés az együttélés szabályaira, háztartási ismeretekre, utazásra, a pénz használatára, önérvényesítési technikákra irányul. Ezen kívül nyáron táboroznak is, úgynevezett „felkészítő táborban", melynek során kisebb csoportokban egy-egy hetet töltenek el faházakban, ahol megtapasztalhatják az önállóbb életet, hiszen magukat látják el a főzéstől kezdve a takarításon át a mosásig. Természetesen fejlesztő pedagógusok és segítők kísérik, támogatják őket. Ezzel párhuzamosan zajlik a dolgozóink felkészítése. A lényeg, hogy munkájukban a gondozó-gondoskodó ellátást felváltsa az ellátottak egyéni szükséglet szerinti segítő támogatása – hangsúlyozta Tóth Erzsébet, hozzátéve, hogy a mostani kitagolás egy több évtizedes program első része. Az első ütemben részt vevő hat intézmény (Bélapátfalva, Berzence, Kalocsa, Mérk, Szakoly, Szentes) munkatársai időről időre egyeztetnek, megosztják egymással tapasztalataikat.

Természetesen fontos a jövendőbeli szomszédokkal a jó kapcsolat kialakítása is. Továbbra is tart a nyitott kapu akció, amelynek keretében bárki bemehet a bélapátfalvai intézménybe, akár egyedül, akár csoportosan, hogy ismerkedjen az ott élők mindennapjaival – tette hozzá Tóth Erzsébet.

A következő hetekben szombatonként a bükkszentmártonihoz és a bélapátfalvihoz hasonló programokat szerveznek a többi településen is. Szilvásváradon május 17-én, Mónosbélben pedig május 24-én tartják a rendezvényt. Bélapátfalván Vastag Csaba fellépése volt, Mónosbélben St. Martin koncertje lesz a fő műsorszám – jegyzi meg a portál.