• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mérséklődött az orvoselvándorlás

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Csökkent a kivándorlást tervező egészségügyi dolgozók száma az év első három hónapjában.

A tavalyi azonos időszakban tapasztalthoz képest az orvosok körében ötszázalékos csökkenésről tanúskodnak az adatok. Az ápolóknál még ennél is látványosabb, mintegy 11%-os a visszaesés: az első negyedévben 149-ről 133-ra csökkent a bizonyítványt kikérő szakdolgozók száma. Ez azért is jelentős eredmény, mivel esetükben az elmúlt években folyamatosan nőtt a távozni szándékozók száma. Míg 2013-ban 260-an igényelték a külföldi munkavállaláshoz szükséges dokumentumot, idén már csak 246-an fordultak az EEKH-hoz. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) idei első összesítéséből kiderült, március végéig összesen 477-en kérték ki hatósági bizonyítványukat, szemben a 2013-ban regisztrált 495-tel - olvasható a Magyar Nemzet – online oldalán.

A teljes képhez ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy e pozitív folyamat még nem minden csoportban indult el. A fogorvosok, a gyógyszerészek és a szülésznők között többen kérték ki hatósági bizonyítványukat az idén, mint 2013-ban. A fogorvosoknál ez a szám 50 volt, ami tízzel több a tavaly dokumentálthoz képest, a gyógyszerészek közül pedig 11 helyett 17-en igényelték a papírt. A szülésznőknél 3-ról 9-re nőtt a vélhetőleg távozni szándékozók száma.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a lapnak hangsúlyozta, mostanra lett meg az ágazatban végrehajtott intézkedések eredménye. A pozitív változás annak is tulajdonítható, hogy országszerte újultak és újulnak meg az egészségügyi intézmények, így a dolgozók számára a munkakörülmények egyre jobbá válnak – tette hozzá az államtitkár, aki a számokat értékelve úgy fogalmazott: nagy öröm, hogy a tavalyi trendfordulót követően, amikor a migráció a 2009-es szint alá süllyedt, az idei év első három hónapjában tovább csökkent az egészségügyi dolgozók elvándorlása. Mostanra egyértelműen látszik a rezidensek számára indított ösztöndíjak, az alapellátásban végrehajtott finanszírozásemelés, valamint az ágazatban történt kétszeri béremelés hatása – hangsúlyozta az egészségügyért felelős államtitkár, aki az ápolók esetében külön felhívta a figyelmet, körükben 2013 végén még egy növekedés volt megfigyelhető, mára meglett az eredménye a tavalyi, a szakdolgozókat kiemelten érintő bérfejlesztésnek.

A gyógyszerészek, fogorvosok, szülésznők esetében tapasztalt emelkedéssel kapcsolatban az államtitkár úgy nyilatkozott: meg fogják vizsgálni, hogy mi állhat ennek hátterében. Mint kiemelte, folyamatosan figyelemmel követik a számokat, amelyek alapján célzottan tudnak beavatkozni.