• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Egy évig megfelelő védettséget biztosítanak a vakcinák

Lapszemle 2021.06.22 Forrás: magyarhirlap.hu
Egy évig megfelelő védettséget biztosítanak a vakcinák

Boldogkői: Más szakemberekkel megegyezően én is támogatnám egy társadalmi szintű program kezdeményezését az immunvédettség tesztelésére.

Közeleg a delta vírusvariáns, és fel kell készülnünk a fogadására– szögezte le a Magyar Hírlapnak Boldogkői Zsolt biológusprofesszor. A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezetője egyebek mellett kifejtette azt is, miért támogatna egy társadalmi szintű, immunvédettséget tesztelő programot.

Ehhez első lépésként a magánlaborok eredményeit kellene összegyűjteni, ezt követően pedig egy állami szintű program keretében antitestteszteléseket kellene végezni a beoltottak körében, különösen a Sinopharm-vakcinával beoltott idősek körében. És persze az oltásprogramot is folytatni kellene, igen erős motivációs eszközök alkalmazásával. Közeleg a delta variáns, fel kell készülnünk a fogadására. Meg kellene értenie a politikának és az embereknek is, hogy a vírustól kizárólag a védőoltások segítségével szabadulhatunk meg - mondta el az interjúban.

– Egyelőre nem tudjuk, pontosan meddig tart az immunológiai védettség, de az egyértelműnek látszik, hogy a korábbi, csupán néhány hónapot feltételező becslések pesszimisták voltak, legalább egy évig megfelelő védettséget biztosítanak a vakcinák, legalábbis azok szervezetében, akiknek az immunrendszere jól reagált az oltásra.

A vakcinák között nyilván vannak különbségek, viszont csupán részleges adatok állnak rendelkezésre a témában: például a Pfizer-vakcina rövid távon robusztusabb immunválaszt eredményez, mint az AstraZeneca, ez utóbbi viszont hosszabb távon biztosít magasabb antitestszintet. Egyéni szinten kellene megvizsgálni a problémát, legalább az idősek és az önként jelentkezők esetében, hogy szükséges-e a harmadik oltás. Elegendő lenne a hagyományos – a tüskefehérje kimutatására alkalmas – tesztek alkalmazása is erre a célra. Továbbiaka cikkben

Legolvasottabb cikkeink