• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy héttel születésnapja előtt halt meg

Lapszemle Forrás: zalaihirlap.hu

A zalaegerszegi Nyári György 61 éves felesége, szeptember 7-én délután vesztette életét.

Hat gyermeket neveltünk fel tisztességben, tartozom a feleségemnek annyival, hogy kiderítem, miért kellett így meghalnia, mondta halkan a kezében orvosi papírokat szorongató férfi. Feleségemet otthon ápoltuk, a bal lábán, a combján elhalt a szövet, emiatt műtötték is nyáron, meg szívbeteg volt – kezdte. – Nem volt panaszkodós fajta, a halála előtt körülbelül három héttel kezdte mondogatni, hogy fáj a gyomra. Egy idő után súlyosbodtak a panaszai, már enni se nagyon tudott, mindent kihányt – idézte fel a történteket a zalaihirlap.hu portálja.

Az asszony állapota folyamatosan romlott, a háziorvos hiába írt fel különféle gyógyszert, mert az se maradt meg a gyomrában. A következő orvosi vizsgálatkor beutalták a sebészetre, ahol a combsebét is kezelték. Innen rövidesen hazaengedték, de állapotában nem történt változás. Így jött el szeptember 4-e, amikor az asszony már sírt a fájdalomtól, mentőt hívtak hozzá, bekerült a kórházba. A sürgősségi, aztán a szeptikus osztály következett.

Ezt nem értettem – folytatta a férj -, mert a háziorvosok a papírjára ráírták, hogy gyomorfájdalmai vannak. Másnap már haza engedték, de semmit nem javult. Aludni sem bírt, semmi nem maradt meg benne, a vizet is kihányta. Ez egyébként szerepelt a szeptember negyedikén felvett leletén is. A papír azt is rögzítette, hogy sebfertőzésére váltott antibiotikus terápiában részesült, amit pár nappal korábban elhagyott, mert fájdalmas volt az injekciók beadása. Az is olvasható rajta: három hete nagyon fájlalja a hasát. Naponta többször hány. Másnap pedig elbocsátásakor azt írták róla: a beteg akut teendőt nem igényel, recepttel ellátva – mondta Nyári György, aki így folytatta: Hetedikén, pénteken délután fél kettőkor hívtuk a mentőket, de nem jöttek ki. Ez után az ügyeletes orvost értesítettük, ő intézkedett, mentőt hívott. A kocsi majdnem háromnegyed óra múlva érkezett meg, pedig alig 400 méterre lakunk tőlük. Az asszony ekkor már elviselhetetlen fájdalmakra panaszkodott, így került a sürgősségi osztályra, de nem a vizsgálóba, hanem az előtérbe tolták. Láttam a váróteremből, hogy senki nem foglalkozik vele, érdeklődésemre mondták, várni kell a doktornőre. Egy idő után feltűnt, hogy élettelenül lógnak a kezei, a feje félrebillent. A feleségem a papírok szerint 17.20-kor halt meg, szerintem már akkor nem élt, amikor az ékszereit odaadták. A lányom fél hatra ment vissza, akkor közölték vele, hogy meghalt az édesanyja.

A halotti vizsgálat a halál közvetlen okaként gennyes hashártyagyulladást állapított meg, amit viszont az átfúródott, idült gyomorfekélye okozott. A férfi panaszt tett a kórházban a történtek miatt, ez alapján már lezajlott egy vizsgálat. Ennek eredményéről tájékoztatták Nyári Györgyöt. A dr. Csidei Irén főigazgató jegyezte levél úgy fogalmazott: a panasz részben megalapozott – olvasható a portálon.

A beteg szeptember 4-én került a sürgősségi osztályra, ahol állapotfelmérését, vizsgálatát követően infúziós terápiában részesült. Radiológiai és sebészeti szakvizsgálaton esett át, ez után került a szeptikus sebészeti osztályra. Ellátása alatt akut hasi katasztrófára utaló tünet nem volt, erre utaló jelet a hasi ultrahang, illetve röntgen vizsgálat sem igazolt. A beteg általános állapota, közérzete javult. Mindezekre tekintettel döntöttek a beteg másnapi hazabocsátásáról. Ekkor nem állt fenn semmiféle olyan tünet, ami a később bekövetkezett gyomorperforációra utalt volna. A panasz részbeni megalapozottságát az adja, hogy az eset kivizsgálását követően az összes körülmény mérlegelése alapján utólag kijelenthető, szerencsésebb lett volna a beteget további megfigyelésre az intézményben tartani, áll a főigazgatói tájékoztatóban.

Nyári György ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, mert véleménye szerint gondos ellátás mellett felesége élete megmenthető lett volna – írja a portál.