• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy hónap gyes kötelező lenne az apáknak

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A 36 hónap gyesből legalább egy hónapot az apának kellene kötelezően otthon töltenie a gyerekkel.

A 36 hónap gyesből legalább egy hónapot az apának kellene kötelezően otthon töltenie a gyerekkel – ez annak a javaslatnak a lényege, amelyet az LMP nyújtott be az Országgyűlésnek - írja a Népszabadság.

– Csak emlékeztettük a kormányt a határidő lejártával arra, hogy ezt az uniós direktívátminden tagállamnak, így Magyarországnak is át kell vennie – mondta Ertsey Katalin, a párt képviselője. Hozzátette: nem feltételezik, hogy a kormány el akarja kenni a kérdést, hiszen konzervatív testületek, például a Népesedési Kerek asztal is felhívta a figyelmet a családi munkamegosztás növelésére, és tavaly állami kampány készült Egyensúly a családban – egyensúly a munkában címmel ebben a témában.

A képviselő interpellációjára Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár azt válaszolta, hogy az irányelv átültetése részben megtörtént, hiszen az apáknak most is van lehetőségük gyesre menni. Csakhogy, hívja fel a figyelmet Ertsey Katalin, a lényeg az lenne, hogy a 36 hónapot csak akkor lehessen teljes egészében kivenni, ha ebből legalább egy hónapot az apa tölt otthon. Mivel ígéretet kapott arra, hogy a kormány foglalkozik a javaslattal, nem érzi irreálisnak ennek hazai bevezetését.

Szerinte ez az intézkedés valójában az apákat védi, akik a felmérések szerint szívesen lennének sokkal többet a gyerekkel, de a főnökük ennek nem igazán örül. Ha valaki végképp nem akarja, vagy – ha a szabályozás ellenére – a munkahelyén nem meri meglépni, akkor dönthet úgy, hogy lemond erről az egy hónapról.

A férfiak egy része még nem látja át, hogy a kisgyerekkel töltött idő őt is gazdagítja, neki is jót tesz – véli. A másik gond pedig a munkaerőpiaci helyzet, a munkáltatók jelentős része ugyanis nem nézné jó szemmel, ha a férfiak akár csak egy hónapot is távol töltenének a gyerek születése miatt. (Jelenleg egy hét szabadság jár a szülést követően az apáknak.) Ugyanakkor Tóth Olga, az MTA szociológusa szerint, ha sokan élnének ezzel a lehetőséggel, akkor a munkáltatói hozzáállás is változna.