• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy jól működő rendszerbe nyúl bele Pintér Sándor

Lapszemle 2024.05.11 Forrás: economx.hu
Egy jól működő rendszerbe nyúl bele Pintér Sándor

A tervek szerint 2025-től egy 200 milliárd forintos piacot akar újraosztani az egészségügyért felelős Belügyminisztérium.

Jobb ha kitesszük az asztalra azt, amiről beszélünk, és akkor beszélgessünk arról, amiről beszélnünk kell, ezzel kezdte előadását Bidló Judit, a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára a Magyar Kórházszövetség 36. konferenciájának második napján Mátraházán, amikor a kórházi gyógyszerellátás átalakításáról tartott előadást. A vitáról az economx.hu írt.

A kórházi gyógyszerellátással kapcsolatban a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) is azt mondja, hogy a jelenlegi szabályozás filozófiájával megy szembe a szabályozás. A gyógyszer-nagykereskedők is aggodalmaikat fogalmazták meg, többek között azért, mert nincs nemzetközi példa, elmaradt az előzetes szakmai egyeztetés, az átalakítást alátámasztó pontos számításokat sem látták, és a feltételrendszer sem ismert.

A Belügyminisztérium próbált több elemzést is végezni –  emelte ki az államtitkár –  még a Covid-19 járvány idején és ott jelent meg markánsan, hogy probléma, hogy nincs strukturált adatbázis arról, hogy a kórházi betegek közül ki milyen gyógyszert kapott. Volt, hogy a betegek gyógyszerelésének adatait ambuláns lapokról kellett kisilabizálni. Ez vetette fel annak a kérdéskörét, hogy megalkossák az egységes intézeti gyógyszertári szolgáltatásokkal kapcsolatos jogszabályokat. 

A kórházi gyógyszerészek száma örvendetesen emelkedett, de azt Bidló Judit hozzátette: nagyon egyenlőtlen országszerte a humánerőforrás eloszlása.

Egy nagyon komoly szabályrendszert dolgoztak ki az egységes intézeti szolgáltatásokra, a fő pillérek között említette  a logisztikai feladatokat; az egyedi gyógyszerelés megteremtését; ne csak a kiszerelés legyen egyedi; egy informatikai háttér megteremtését is.

Elmondta, hogy a teljes gyógyszerforgalomból 56 milliárd forintot tesz ki a lakossági vényforgalmú gyógyszerforgalom, és ez dinamikusan emelkedik. A logisztikával kapcsolatban Bidló Judit hangsúlyozta, hogy az ténylegesen csak logisztikai szolgáltatást jelenti majd. Fókuszban van a  gyógyszerhiányok kezelése is, az államtitkár szerint szükség van egy olyan logisztikai szolgáltatást nyújtó szervezetre, amelyik határozottan, szaktudás birtokába segítséget tud nyújtani a kórházi patikák számára. Erre reagálva Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke hangsúlyozta, a gyógyszerhiány nem azért alakul ki, mert a nagykereskedő nem rendeli meg időben vagy megfelelő mennyiségben a gyógyszert, hanem azért, mert a gyógyszert gyártó cégeknél alakulnak ki gyártási problémák.

Bidló Judit szerint fejlesztik az informatikai hálózatot, aminek segítségével az elektronikus gyógyszerrendelés megvalósulhat, és nyomon tudják követni a betegek gyógyszerbevételét is. Olyan adatokhoz juthatnak majd hozzá, melyek  további  kutatások eredményességéhez is hozzájárulnak majd.

Továbbiak a teljes cikkben