• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egy magyar evészavarkutató magán tesztelte a léböjtöt

Lapszemle 2021.09.24 Forrás: qubit.hu
Egy magyar evészavarkutató magán tesztelte a léböjtöt

A dietetikusok szerint a méregtelenítő kúráknak élettani szempontból semmilyen jótékony hatásuk nincsen.

A „méregtelenítő” léböjtkúrák és a több napos elvonulással egybekötött léböjtkúratáborok a tökéletes ellenpontját kínálják a gyorsétkezdéknek, a cukrászdáknak, a hirtelen kalóriabevitel miatti bűntudatnak és a 21. század emberének stresszel átitatott, zaklatott életvitelének. A toxinoktól való megszabadulást, elvonulást és testi-lelki feltöltődést kínáló kúrák általában azzal az ígérettel kecsegtetnek, hogy különféle zöldség- és gyümölcslevekkel, gyógyteákkal, hashajtó hatású készítményekkel megtisztíthatók a belek, fellélegezhetnek a szervek, új erőre kaphat a szervezet, sőt a felgyülemlett kilóktól és a régóta nyomasztó betegségektől is megszabadulhat az ember, ráadásul nagyon rövid idő alatt és mindössze néhány tízezer forintért - olvasható a qubit.hu-n.

Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen? A táplálkozástudomány és a dietetikusok jelenlegi álláspontja szerint mindenképpen, a méregtelenítő kúráknak ugyanis élettani szempontból semmilyen tudományos bizonyítékokkal alátámasztható jótékony hatásuk nincsen – bizonyos esetekben viszont kifejezetten ártalmasak lehetnek a fizikai vagy a mentális egészségre. Ehhez képest a méregtelenítés-ipar évek óta hasít, és az előrejelzések szerint a jövőben is egyre nagyobb fordulatszámra kapcsol: amerikai piackutatók szerint a 2019-ben globálisan mért, 980 millió dolláros forgalomról 2027-re több mint kétmilliárd dollárosra nőhet a méregtelenítő italok piaca.

Vajon miből táplálkozik a léböjtkúrák sikere, és miért adnak ki sokan súlyos összegeket egy-egy ilyen több napos elvonulásra? Bóna Enikő, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének doktorjelöltje kutatásában ennek járt utána: 2017-2019 között négy léböjtkúratábort csinált végig maga is, és 28 résztvevőt kérdezett meg félstrukturált interjúkban motivációikról és a böjtöléssel kapcsolatos elképzeléseikről.

El kellene küldeni a szerveket szabadságra?

Bóna szerint a böjttáborok elsődleges hívószava a méregtelenítés, ami a résztvevők szerint leginkább abban nyilvánul meg, hogy a belek lerakódásait meg kell tisztítani ahhoz, hogy a tápanyagok újbóli beépülésének lehetőségét elősegítsék. Ehhez társul még a szervek megtámogatása, vagy ahogy néhány böjttáborozó fogalmazott, „el kell küldeni őket szabadságra”. A kutató szerint a léböjtkúrák résztvevői így szeretnének megszabadulni a terhektől, amelyek az előző időszakban rájuk nehezedtek.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink