• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Egy magyar evészavarkutató magán tesztelte a léböjtöt

Lapszemle 2021.09.24 Forrás: qubit.hu
Egy magyar evészavarkutató magán tesztelte a léböjtöt

A dietetikusok szerint a méregtelenítő kúráknak élettani szempontból semmilyen jótékony hatásuk nincsen.

A „méregtelenítő” léböjtkúrák és a több napos elvonulással egybekötött léböjtkúratáborok a tökéletes ellenpontját kínálják a gyorsétkezdéknek, a cukrászdáknak, a hirtelen kalóriabevitel miatti bűntudatnak és a 21. század emberének stresszel átitatott, zaklatott életvitelének. A toxinoktól való megszabadulást, elvonulást és testi-lelki feltöltődést kínáló kúrák általában azzal az ígérettel kecsegtetnek, hogy különféle zöldség- és gyümölcslevekkel, gyógyteákkal, hashajtó hatású készítményekkel megtisztíthatók a belek, fellélegezhetnek a szervek, új erőre kaphat a szervezet, sőt a felgyülemlett kilóktól és a régóta nyomasztó betegségektől is megszabadulhat az ember, ráadásul nagyon rövid idő alatt és mindössze néhány tízezer forintért - olvasható a qubit.hu-n.

Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen? A táplálkozástudomány és a dietetikusok jelenlegi álláspontja szerint mindenképpen, a méregtelenítő kúráknak ugyanis élettani szempontból semmilyen tudományos bizonyítékokkal alátámasztható jótékony hatásuk nincsen – bizonyos esetekben viszont kifejezetten ártalmasak lehetnek a fizikai vagy a mentális egészségre. Ehhez képest a méregtelenítés-ipar évek óta hasít, és az előrejelzések szerint a jövőben is egyre nagyobb fordulatszámra kapcsol: amerikai piackutatók szerint a 2019-ben globálisan mért, 980 millió dolláros forgalomról 2027-re több mint kétmilliárd dollárosra nőhet a méregtelenítő italok piaca.

Vajon miből táplálkozik a léböjtkúrák sikere, és miért adnak ki sokan súlyos összegeket egy-egy ilyen több napos elvonulásra? Bóna Enikő, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének doktorjelöltje kutatásában ennek járt utána: 2017-2019 között négy léböjtkúratábort csinált végig maga is, és 28 résztvevőt kérdezett meg félstrukturált interjúkban motivációikról és a böjtöléssel kapcsolatos elképzeléseikről.

El kellene küldeni a szerveket szabadságra?

Bóna szerint a böjttáborok elsődleges hívószava a méregtelenítés, ami a résztvevők szerint leginkább abban nyilvánul meg, hogy a belek lerakódásait meg kell tisztítani ahhoz, hogy a tápanyagok újbóli beépülésének lehetőségét elősegítsék. Ehhez társul még a szervek megtámogatása, vagy ahogy néhány böjttáborozó fogalmazott, „el kell küldeni őket szabadságra”. A kutató szerint a léböjtkúrák résztvevői így szeretnének megszabadulni a terhektől, amelyek az előző időszakban rájuk nehezedtek.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink