• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Egy mentős nyilatkozott: kényszer hatására ír alá

Lapszemle 2021.02.27 Forrás: telex.hu
Egy mentős nyilatkozott: kényszer hatására ír alá

A kényszer természetesen átvitt értelemben veendő, a mentős nyilatkozatában inkább a helyzet kiélezettségére akar rávilágítani.

„A 2021. március elsején hatályba lépő egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést kényszer hatása alatt fogom aláírni.” Ez a mondat abban a nyilatkozatban olvasható, amelyet egy hazai mentődolgozó helyezett letétbe egy közjegyzőnél. A Telexet megkereső mentős a nevét nem kívánta nyilvánosságra hozni, mert tart a munkajogi következményektől.

Az orvosokhoz és ápolókhoz hasonlóan a mentődolgozóknak is alá kell írniuk az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. Március elsejétől ők is csak így folytathatják tovább munkájukat. Míg az új státusz az orvosoknak jelentős béremelést hoz, az ápolók és mentősök bérén ez nem változtat, az ő esetükben a változás inkább csak az újabb kötelmekben lesz érzékelhető. A kormány ezekre a bírálatokra azt mondja: a mentősök 2016 és 2018 között 67 százalékos béremelést kaptak, 2018-tól pedig további 10 százalékot, most pedig rájuk is vonatkozik az ápolók és más egészségügyi dolgozók 2022-ig bezáruló átfogó béremelése. Ezen kívül tavaly ők is megkapták a koronavírus elleni védekezés miatti 500 000 forintos rendkívüli juttatást.

A kényszer természetesen átvitt értelemben veendő. Nem arról van szó, hogy az Országos Mentőszolgálat erőszakkal akarná rávenni dolgozóját a szerződés aláírására. A mentős nyilatkozatában inkább a helyzet kiélezettségére akart rávilágítani. Indoklásában ezt írja: „Az egészségügyben eltöltött több évtizedes munkámból eredő tapasztalatot a megszerzett végzettségeimet csak az állami ellátórendszerben tudom kamatoztatni. Az általam képviselt szakma intézményi követelményei annak specialitása miatt a magánegészségügyben nem találhatók meg.”

A mentős nyilatkozata szerint a jelen helyzetben kénytelen egészségügyi szolgálati jogviszonyt létesíteni, a munkáltatója más foglalkoztatási formát nem ajánl fel.

További részletek a cikkben.

Fotó: Telex

Legolvasottabb cikkeink