• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy város gyűjt a ritka betegségben szenvedő kisfiúnak

Lapszemle Forrás: 24 Óra

Ki tudja, hányan olvasták el egy segítőkész idegen szomorú felhívását a Facebook-on.

„Van egy anyuka Komáromban, akinek ovis kisfia tavaly augusztus óta nagyon beteg. Azóta egy budapesti kórházban "élnek", valamilyen csodában reménykedve. Anyuka azóta nem dolgozik, hiszen kisfiát ápolja, őrzi 24 órában. Az óvoda, ahová a kisfiú jár, most gyűjtést kezdett. Gyűjtőládát tettek ki a Kistáltos és a Csillag Oviban, és egy nagyon szép üzenetben kéri a segítségünket." - írja a 24 Óra.

Annyi biztos, azóta felbolydult a város, magánszemélyek és intézmények is példátlan összefogással igyekeznek segíteni a bajba jutott családon. Ezt a névtelenséget kérte a 24 Óra munkatársaitól is a kétségbeesett édesanya, aki szívszorító történetét a budapesti kórházból, telefonon, könnyeitől szorult torokkal mesélte el.

Egy egyszerű hányással kezdődött el a kálvária - meséli az anyuka. Petike egy nyári délután kissé sok sütit is evett, ezért édesanyja először gyomorrontásra gyanakodott. Aztán a fiú jobb oldali görcsöt kapott, amit a helyi kórházban lázgörcsnek hittek. Bejárták a megyei kórházakat, majd állapotának romlása miatt Győrbe mentek kivizsgálásra, ahol lumbálták és MRI vizsgálatot végeztek. Győrből aztán további kivizsgálásokra Budapestre a Magyar Református Egyház által alapított BETHESDA kórházba irányítottak az anyukát Petivel együtt.

A fiú rosszullétei közben egyre sűrűsödtek, és memóriazavar is kialakult nála, a beszédkészsége is romlott és elrévedés lett rajta úrrá – mondja megtörten az édesanya, aki azóta feladta vállalkozását, hogy kisfiával lehessen, akivel szeptember 10-én beszélt utoljára. Azóta nincs kontaktus, kommunikáció Petikével, aki közben rengeteg kezelésen és vizsgálaton esett át.

Az orvosok értetlenül álltak a negatív eredmények és a tünetek előtt, ezért a laborkórképét Angliában, egy oxfordi kutatóközpontban is kielemezték. (Oxford szerint biztató, hogy az eddigi tapasztalatuk alapján nagy valószínűséggel gyógyítható a betegség.)

Kiderült, Petike egy igen ritka, legfőképpen a nőkre jellemző autoimmun betegségben NMDA-receptor encephalitis-ben szenved. Az orvosok persze minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a kisfiú meggyógyuljon, de a gyógyítók helyzete azért nehéz ebben az esetben, mert a kórképet csak az utóbbi években ismerték fel.