• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Itthon vannak a túlélők

Lapszemle Forrás: Népszava

Megérkeztek, itthon vannak az etiópiai tragédia magyar túlélői.

Tegnap délután a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai kíséretében megérkezett Budapestre az etiópiai terrortámadás három magyar túlélője - a menetrendszerinti járattal landoltak két órakor a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A sérült magyar állampolgárt a TEK szervezésében egy fővárosi kórházba szállították tovább. Az áldozatok holtteste a jövő hét második felében érkezhet Magyarországra - tudatták a miniszterelnök szóvivőjének, Szijjártó Péternek Népszavához is eljuttatott közleményében - közli a Népszava.

A Külügyminisztérium csütörtök hajnalban tájékoztatta hivatalosan a Szegedi Tudományegyetemet arról, hogy az intézmény két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos a terrortámadás magyar áldozatai.

Mint ismeretes, a nagyrészt földrajztudósokból álló társaság az egyedülálló – az afrikai törésvonalnál található - Erta Ale bazaltvulkán felé tartott Etiópiában. Az ötfős csoport Makaléban terepjárót bérelt, és így folytatta az útját; mire azonban a vulkán közelébe értek, már beesteledett, ezért úgy döntöttek, hogy egy német csoport mellett pihennek meg.

A támadás hajnalban, nem sokkal négy óra előtt történt, amikor még sötétség borította a tájat. A merénylők először a németekre rontottak rá: rájuk parancsoltak, hogy jöjjenek ki, majd belőttek a kunyhójukba. Ezután következtek a magyarok, akiket a kivégzéshez sorba állítottak. Ám amint az első két embert lelőtték, a többiek – kihasználva a sötétséget - megpróbáltak elszökni, és egy szakadékba ugrottak, ahol meg tudtak bújni a fegyveresek elől. Ekkor sérült meg - a tegnap hazaérkezett - Vizler Csaba kutató is. A támadásban a két magyar mellett két németet és egy osztrákot öltek meg, két-két németet és etiópot pedig elraboltak.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói és oktatói mécsesekkel és gyertyákkal emlékeznek a két kiváló tanárra és kutatóra, Fábián Tamásra és Szabad Gáborra. A gyászlobogót a szegedi városházára is kitűzték.

Még mindig csak találgatni lehet, hogy kik állhatnak az akció mögött, ám igen valószínű, hogy a merényletet csak az etióp-eritreai konfliktus vonatkozásában lehet értelmezni. Eritrea a világ egyik legszegényebb és legelzártabb országa, amely 1961-től harminc éven folytatta függetlenségi harcát déli szomszédjával, Etiópiával - a néhány éves béke után azonban 1998-ban újabb fegyveres konfliktus következett, amikor a határvita kétéves háborút eredményezett, amelyben közel 100 ezer ember vesztette életét.

Szakértők úgy vélik, a terrorcsoportot eritreaiak támogathatták, hogy elijesszék a turistákat Etiópiától. Ám annak is nagy a valószínűsége, hogy az Etiópiában pusztító éhínség és a szárazság okozta óriási társadalmi feszültség van az akció hátterében - ugyanis több kormányellenes csoportról is tudnak a térségben, amely a legszegényebb része az országnak.