• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyedi méltányosság: Bidló Judit az új rendszerről

Lapszemle 2024.06.18 Forrás: mkot.hu
Egyedi méltányosság: Bidló Judit az új rendszerről

Az ellátás és a logisztika tehát nem fog változni. Maga a döntési pont az, amely az esetek egy részében az alapítványhoz kerül.

2025-től a NEAK mellé egy új állami alapítvány is belép az évente több tízmilliárd forintos gyógyszertámogatásokról döntő egyedi méltányossági eljárásokba. A mai rendszer részben továbbél, a párhuzamos működés részletszabályait ezután dolgozzák ki. Az eddig ismert elgondolásokról Bidló Judit, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár beszélt a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság portáljának.

Az eddigi nyilatkozatokból tudható, hogy nem kerül át minden egyedi méltányossági döntés az alapítványhoz.

– Amikor olyan gyógyszerre kérnek egyedi méltányosságot, aminek már van valamilyen hazai támogatása, tehát a finanszírozónak van valamilyen ármegállapodása a gyógyszercéggel, azok az ügyek maradnak továbbra is a NEAK hatáskörében. Szintén maradnak a NEAK-nál a már folyamatban lévő kezelések. Amikor pedig egy korábban nem támogatott hatóanyag valamilyen indikációban bekerül a finanszírozásba, onnantól újfent a NEAK alá fog tartozni az is. Hasonlóan, azok a diagnosztikai eljárásokra benyújtott egyedi méltányossági kérelmek, amelyek egy nem finanszírozott indikációra vonatkoznak, ugyancsak maradnak a NEAK-nál.

Ez alapján az esetek nagyobb részében nem lesz változás.

– Az alapítvány azokban az ügyekben dönt, amikor olyan teljesen új terápiákat vagy gyógyászati segédeszközöket kérvényeznek, amelyeknek semmilyen szinten nincs támogatása idehaza. Ezekben az esetekben fordulhat elő leginkább, hogy egy rigorózus hatósági eljárás helyett indokolt lehet a méltányosságot jobban érvényesítő megközelítés. Néhány éve még 700 millió forintos volt egy beteg legdrágább gyógyszere, ma már 1 milliárd 300 millió forintos gyógyszer is létezik. Ez nemcsak pénzügyi, hanem jelentős részben társadalmi kérdés is, hogy a rendelkezésre álló összegből egyetlen ember gyógyszerére milyen esetben költsünk vagy ne költsünk el ennyi pénzt, és azt milyen más tételek rovására tegyük meg.

Az érintettek részéről honnan lehet tudni, hogy egy konkrét eset éppen kihez tartozik majd?

– Sem a betegektől, sem az orvosoktól nem várható el, hogy hatóanyagonként nyomon kövessék, hogy aktuálisan mi melyik kategóriába tartozik. Szeretnénk megőrizni az egyutas rendszert: a kérvények egységesen, egy kapun át beérkeznek, majd ott a megfelelő helyre kerülnek. Fontos, hogy az elszámolás se változik, tehát az továbbra is a gyógyszertárakon, illetve a kórházakon keresztül történik, mert ekkor lesz valid információ arról, hogy ki és mit kapott. Az ellátás és a logisztika tehát nem fog változni. Maga a döntési pont az, amely az esetek egy részében az alapítványhoz kerül.