• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyelőre nem fizetnek a kórházak

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Az Orvostechnikai Szövetség üdvözli, hogy a kormány többletforrást biztosított, de a pénz nem lesz elegendő.

Mint az köztudott, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár december 29-én jelentette be, hogy lejárt szállítói tartozásuk kiegyenlítésére a közfinanszírozott intézmények 27 milliós konszolidációs támogatást kapnak. Az Orvostechnikai Szövetség tegnapi közleményében többek között az állt: lejárt tartozásukat január 1-ével az állami kézbe került intézmények, csak az egészségügyi kormányzat, vagy az intézményfenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szevezetfejlesztési Intézet hozzájárulásával használhatják fel, egyeztetés után - írja a Magyar Hírlap.

A szövetség a miniszterelnököt arra kéri, rendeljen el vizsgálatot az ügyben. Véleményük szerint a biztosított forrás nem elegendő a teljes adósságrendezésre, ezt az összeget kizárólag a beszállítói tartozások rendezésére fordíthatják. Tóth Zoltán hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy a szövetség tagvállalatai, az egészségügyi kormányzat és a szervezet képviselői minél előbb tárgyaljanak a kérdést illetően. Egyébként olyan kórház is kapott az imént említett összegből, ahol nincs külső (vagyis lejárt szállítói) tartozás.

A Borsod megyei kórházzal is ez a helyzet – közölte a lapnak Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, aki elmondta, azt szeretnék, ha a belső adósságokat – az elmaradt fejlesztéseket is - rendezhetnék az összegből. Véleménye szerint adósság bármilyen okból összegyűlhet, és azok rendezése nélkül újratermelődhet, ezért a jól gazdálkodó intézményeket nem lenne szerencsés megbüntetni. A pénzt náluk kellene tartani, hogy rendezhessék belső adósságaikat, és nem „szétosztani" a tartozás rendezésére a „többieknek".

A jövő héten kezdődő tárgyalásoktól nagyon sok függ – mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, hiszen véleménye szerint, mind a beszállítóknak, mind pedig a kórházaknak érdeke a kiegyensúlyozott együttműködés. Az Orvostecnikai Szövetségnél és a beszállítóknál is eredményeket szeretnének elérni – hangsúlyozta Rácz Jenő, aki a következőképpen összegezte véleményét az üggyel kapcsolatban: „Az ágazat bármely szereplője néhány hónappal ezelőtt szívesen lett volna mai bőrében."