• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyenlegjavítónak nevezett megszorítások

Lapszemle Forrás: Népszava

Ortodox megszorító-csomaggal nyugtatta meg a piacokat és az Európai Bizottságot tegnap a kormány.

Ez a túlzott deficiteljárás alól való kikerüléshez talán elegendő lesz. Ám a kabinet épp onnan vesz el, ahol a legkevesebb van: a pedagógusoktól és a segélyből élőktől. A vártnál értelmesebb kiigazító csomagot jelentett be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, helyenként normális lépéseket is tartalmaz – így értékelte a tegnap nyilvánosságra hozott költségvetési kiigazító intézkedéseket Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke írja a Népszava – online.

Annak érdekében, hogy Magyarország kikerüljön az Európai Bizottság által 2004 óta fenntartott túlzottdeficit eljárás alól, a kabinet mintegy 400 milliárd forintos kiigazítást hajt végre a büdzsén. A kormánynak tegnapig kellett bemutatnia a terveit arról, hogyan kívánja fenntartható módon a GDP 3 %-a alá csökkenteni az államháztartási hiányt.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője kiemelte: a most bejelentett Matolcsy-csomagban csupán az a meglepetés, hogy nincs benne semmi "unortodox fordulat". Török szerint egyben ez ennek a csomagnak szinte az egyetlen a pozitív vonása is.

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője a következőképpen értékelte a bejelentést, a kormány a tegnapi csomaggal elismerte: köszönő viszonyban sem volt a valósággal mindaz, amit eddig gazdaságpolitika címén csináltak.

A Fidesz kormányzása elején megpróbálta "kézrátétellel" gyógyítani a gazdaságot, ebből azonban csak annyi sikerült, hogy "rátették a kezüket az országra" – fogalmazott Burány Sándor szocialista képviselő.

Az Európai Bizottság üdvözölte a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülés érdekében tett kiigazító lépéseket, ám annak minőségét, illetve mennyiségét nem kommentálta Olivier Bailly, az Európai Bizottság (EB) szóvivője. Az EB szerint az is jó döntés volt, hogy a kormány letett róla, tranzakciós adót vessen ki a Magyar Nemzeti Bank műveleteire. Rreméljük, hogy ez késlekedés nélkül olyan módosítási javaslat formáját fogja ölteni, amely megváltoztatja az erre vonatkozó törvényt, és azt a közeli napokban el fogják fogadni – nyilatkozott az EB szóvívője.