• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Politikai támogatást kapott a lézerközpont?

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Megkapta fejlesztéspolitikai kabinet politikai támogatását Szabó Gábor rektor információi szerint a szegedi lézerközpont.

Nincs hivatalos információm, de úgy tudom, a nemzeti fejlesztéspolitikai kabinet csütörtöki ülésén pozitív döntés született a szegedi lézerközponttal kapcsolatban – közölte Szabó Gábor fizikus, akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Értesülését erősíti az is, hogy a hét elején Földi Enikő, a kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott az Országgyűlés innovációs és fejlesztési eseti bizottságának ülésén: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kiemelt figyelemmel kíséri az ELI lézerprojekt megvalósítását – olvasható a Délmagyar – online oldalán.

Ez a politikai támogatás hiányzott eddig. Lehet gőzerővel dolgozni. A pályázat kapcsán nincs fetisizált dátum, olyan határidő, amit kritikusnak kell neveznünk. Persze nem mindegy, mikor kerül a magyar pályázat Brüsszelbe, de nem ez a legfontosabb, hanem hogy politikai támogatást élvezzen. Ennek birtokában elő lehet készíteni például a lézerközpont kivitelezésének közbeszerzési pályázatát. Amennyiben tavaszra megvan a kivitelező, haladni fog a munka – fogalmazott Szabó Gábor.

Több forrásból megerősített információink szerint – írja a lap - a projekt menedzsmentje most azon dolgozik, hogy elérje Brüsszelben: a megvalósításhoz szükséges mintegy 60 milliárd forintos európai forrást két részletben, két különböző uniós fejlesztési ciklusban hívhassa le. Földi Enikő a bizottsági ülésen elmondta: 47 milliárd forint támogatásrész esne a 2007–2013-as pályázati szakasz terhére, 14 milliárd forint csúszna át a 2014–2020-as időszakra. Ez azért lenne fontos, mert eredetileg 2013-ig kellett volna pályázni a beruházáshoz szükséges uniós strukturális alapokra, az építkezést pedig be kellett volna fejezni 2015. december 31-éig. Ha sikerrel járunk Brüsszelben, időt nyer a csúszásban lévő projekt.

Mint ismert, a kormány augusztusban jelentette, hogy átfogó vizsgálatot tart szükségesnek az ELI projekt csúszása miatt, mert „nem tűnik biztosítottnak jövője". Lezárult a vizsgálat? Ha igen, milyen megállapításokkal? – kérdezte a lap elektronikus levélben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályát, ahonnan a következő válasz érkezett: „A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság augusztusi döntésének megfelelően a nemzeti fejlesztési miniszter, mint a Kormány fejlesztéspolitikáért felelős tagja és az ELI projektet megvalósító ELI-HU Nonprofit Kft. legfőbb tulajdonosa részletesen megvizsgálta a projekt előrehaladását, és a vizsgálat eredményéről és a további feladatokról szóló előterjesztést benyújtották a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság részére". A vizsgálat megállapításai tehát egyelőre nem ismertek – húzta alá lap.

Az elmúlt időszakban úgy éreztem, megy a hajó, és közben egyesek a partról kiabálnak. Hogy pontosan kiben ingott meg a bizalom a projekt kapcsán, nem tudom. Engem hivatalosan senki sem keresett ebben az ügyben – mondta Szabó Gábor.