• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyetemek sorsával játszadozna Lázár egyetlen káderért

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A lap információi szerint a volt helyettes államtitkárnak keresnek rektori helyet az önálló orvosi karok létrehozásával.

Riadalmat váltott ki a rektorok körében a Miniszterelnökséget vezető miniszter ötlete, amely szerint le kellene választani a nagy tudományegyetemekről az orvosi karokat. A tét óriási, de mindez Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárt egyelőre nem érdekli. A Népszabadság információi szerint a hangzatos indoklás ellenére csak Hoffmann Rózsa egykori helyettesének, Dux Lászlónak keresnek új posztot. Dux visszatért az egyetemi oktatói munkájába, elsősorban Szegedre, az orvosi karra, ahol tavaly tavasszal dékánválasztást tartottak. Dux is beadta pályázatát, a szenátus azonban nem választotta meg. A lap több forrása szerint most neki keresnek vezetői posztot, azaz rektori helyet az önálló orvosi karok létrehozásával.

A javaslat három nagy tudományegyetemet érint, ahol az intézményekbe integráltan működik az orvosi kar. Ez a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem. Közös nevezőjük, hogy a legnagyobb hallgatói létszámot vonzzák, 2-4 milliárdos költségvetéssel működnek és jelentős kutatás-fejlesztési potenciáljuk van, ráadásul a nemzetközi elismertségük miatt 1-3 milliárd forintnyi tandíjat szednek be külföldi hallgatóktól.

A Népszabadság úgy tudja, az érintett rektorok nyomatékosan szeretnék felhívni Palkovics figyelmét arra, hogy uniós forrásokból finanszírozott, folyamatban lévő nagyberuházások sorsa válhat bizonytalanná, ha megvalósulna Lázár ötlete. Még annak a veszélye is fenáll, hogy a felhasznált forrásokat az EU-nak vissza kell fizetni. Ez önmagában is több tízmilliárdos kockázatot jelenthetne.

Az érintett egyetemek egyöntetűen úgy vélik, hogy ha a kormány leválasztja az orvosi karokat, azzal óriási károkat okozna a magyar felsőoktatásnak. Az integrált működés nem csak gazdaságilag bizonyult ugyanis az elmúlt évek során hatékonynak, hanem a nemzetközi versenyben is épp emiatt van még egyáltalán a térképen Magyarország. Továbbá önállósodása esetén lényegében kinyírják a nagy vidéki egyetemi központok tudományos finanszírozását.