• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyezségre vár a gyógyszeripar

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Célunk, hogy egy középtávú megállapodást kössünk a kormánnyal.

Szüksége van néhány év nyugalomra és kiszámíthatóságra a gyógyszeriparnak ahhoz, hogy hazánk ismét vonzó beruházási célpont legyen. Ennek biztosítékaként a kormánynak középtávú megállapodást kell kötnie az ágazattal – véli Suhajda Attila, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) új igazgatója a Világgazdaságnak adott interjúban.

A gyógyszeripar érdekeit érvényesíteni most az egyik legnehezebb feladat. A 2013-as költ-ségvetés sarokszámait elfogadta a parlament, és a szigor nem fog enyhülni, hiszen komoly elvárás a hiány 3 százalék alatt tartása.
– Nekünk az a véleményünk, hogy ha további megszorításokra lesz szükség, azokat már nem a gyógyszeriparnak kell elszenvednie. Mi már eddig is a terhek többszörösét viseltük más szekto-rokhoz képest. Úgy gondolom, a kormányzatnak is be kell látnia, hogy értelmetlen és hosszú távon biztosan visszaüt az egyébként nyereséges ágazatokat ellehetetlenítő stratégia, hiszen ezek a cégek a bevételeikből a legtöbbet fordítják kutatás-fejlesztésre és innovációra. Azt is látni kell, hogy míg az egyik oldalon néhány tízvagy akár százmilliárd forintot megspórolhat az állam a gyógyszertámogatások lefaragásával, hosszú távon ennek a sokszorosát kell elköltenie a modern gyógyszerek nélkül nem gyógyítható, nem kezelhető betegségekre és az azokból származó társadalmi, gazdasági veszteségekre.

Miközben nyilvánvaló, hogy ma már egy ország versenyképességének egyik legfontosabb mutatója a jól képzett és egészséges munkaerő. A rövid távú fiskális érdekek az ország hosszú távú érdekeivel vagy – más nézőpontból – a hosszabb és egészségesebb élettel állnak szemben, ezért a gyógyszertámogatásokat nem szabad kizárólag gazdasági kérdésként kezelni.

A kormánynál eddig süket fülekre találtak az ilyen és hasonló érvek. Mégis az ön jelenléte egyértelművé teszi: nem adják fel.
– Nem hogy nem adjuk fel, nagyobb sebességre kapcsoljuk, és minden területen megerősítjük az ágazati érdekérvényesítést. Van mit javítanunk a kommunikáción, hogy a döntéshozók és az állampolgárok is világosan lássák, milyen értéket képvisel a modern gyógyszer, a gyógyszeripar.

Mi az a minimum, amit ön szerint el lehet, el kell érniük a kormánynál?
– Célunk, hogy egy középtávú megállapodást kössünk a kormánnyal, amely néhány nyugodt évet biztosít az ágazat szereplőinek, amikor nem kell semmilyen ad hoc intézkedéstől tartaniuk. Tudomásul kell venni, hogy külföldi tőkebefektetés nélkül nem tud fennmaradni a magyar gazda-ság, viszont a cégek éppen a kiszámíthatatlanság és bizonytalanság miatt halasztják el a beruhá-zásaikat.