• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egymerő Hős utca volna az ország?

Lapszemle 2019.01.10 Forrás: abcug.hu
Egymerő Hős utca volna az ország?

A kábítószerhelyzettel, a pszichoaktív szerek terjedésével az állam nem igazán tud mit kezdeni.  

A módos nyugati Szombathelyen és a legszegényebb borsodi falvakban is jól fogynak a kábítószerek: akad, ahol üveg bor helyett WD-40-nel és marhatrágyával kezelt biofű került az ünnepi asztalra – derül ki az Abcug országos drogkörképéből. Tudósítóik arról is beszámoltak, hogy alig volt megye, ahol a rendőrség választ akart, vagy tudott volna adni a droghasználatra vonatkozó kérdéseinkre. A vidéki szerhasználók személyes történeteiből azonban egyértelműen kiderül, hogy a kábítószer már régóta nem csak fővárosi probléma.

Narkósok. A leginkább stigmatizált társadalmi réteg. A főváros elhíresült Hős utcai gettója is megmutatta, hogy a kábítószerhelyzettel, a pszichoaktív szerek terjedésével az állam nem igazán tud mit kezdeni. A megoldást például abban látja a kőbányai önkormányzat, hogy kerítést húznak fel az épületek köré. Amelyek egyébként a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ Zách utcai székhelye között találhatók.

Hogy az ötlet a droghelyzet felszámolására nem biztos, hogy beválik, mutatja az is, hogy a rendőrségi akciókat követően a Hős utca környékén még fokozódtak is a problémák. A lakossági panaszok miatt a budapesti rendőrfőkapitány által elrendelt akció ideje alatt 50 embert fogtak el visszaélés kábítószerrel, visszaélés új pszichoaktív anyaggal, illetve körözés miatt. 

Paksi Borbála szocilógus, kutató arról számolt be a Nemzeti Drog Fókuszpont – a drogmonitorozás európai uniós intézményrendszerének hazai központja – 2018 tavaszán végzett kérdőíves felmérése alapján, amelyet a drogambulanciák kliensei körében készítettek, hogy a kannabisz származékok (marihuána, hasis) leggyakoribb utcai ára 2017-ben 2500 forint volt, míg az ecstasy-ért leggyakrabban 2 ezer forintot, az amfetaminért 3 ezer forintot kértek. A szintetikus fű 2017-es leggyakoribb ára ezer forint, míg a dizájner stimulánsoké 3 ezer forint volt. A kutatás szerint a szintetikus kannabinoidokhoz rendkívül könnyű a hozzáférés, és rendkívül olcsók ezek az anyagok, Budapesten kívül és az interneten is.

„Legutóbb, 8 éves kihagyás után 2015-ben készült a felnőtt népesség körében a drogfogyasztás elterjedtségnek vizsgálatára irányuló országos reprezentatív vizsgálat. Ennek eredményei szerint a magyarországi 18-64 éves népességben minden tizedik válaszoló fogyasztott már valamilyen a tiltott drogot az élete során. A kutatást megelőző évben a felnőtt lakosság 2,3 százaléka, aktuálisan (a kutatást megelőző 30 napban) pedig 1,2 százaléka használt valamilyen tiltott drogot.”

A kutató hozzátette: „a legtöbben (6-9 százalék) marihuánát/hasist fogyasztottak valaha az életük során, közel fele ekkora, de a többi szerhez képest kimagasló az ecstasyt kipróbálók aránya. E két legnépszerűbb szert, azoktól jelentősen elmaradva a szintetikus kannabisz, az amfetamin és az új stimulánsok követik. Ezeket a szereket a felnőtt lakosság 1-2 százaléka a próbálta ki. A fiatal felnőttek (18-34 éves) körében mintegy kétszer nagyobb az érintettek aránya (életében 17,7 százalék, elmúlt évben 5,3 százalék, aktuálisan 2,8 százalék használt), de a szerek népszerűségi sorrendje hasonló.”

Vajon mi a helyzet a fővároson túl? Egymerő Hős utca volna az ország? A megyei körkép az Abcug portálon olvasható.

Legolvasottabb cikkeink