• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egymilliárd a külföldi fogakért

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Nem rossz üzlet a fogturizmus fellendítéséért küzdeni Magyarországon.

A kormányzat támogatását élvező, magántulajdonban lévő Orvosi Turizmus Iroda Zrt. jelentős bevételekre tehetett szert azzal, hogy fogorvosokat, fogtechnikusokat segített pályázati pénzekhez - olvasható a Népszabadság honlapján.

A lapInformációi szerint volt, aki 29 millió forintot nyert, de kilencmilliót költött arra, hogy a pályázaton való indulás feltételeként megvásárolja az „innovációs csomagot" az Orvosi Turizmus Iroda Zrt.-től. Nemcsak a pályázati procedúrában, hanem a nyertesek névsorában is akadnak szokatlan momentumok: van olyan fogorvos, aki élete első pályázatán rögvest három különböző – köztük két friss alapítású – cégével is nyerni tudott. Nem kevésbé meglepő, hogy a győztesek nagy része még egyetlen külföldi pácienst sem kezelt.

Bő két évvel ezelőtt kezdték el létrehozni azt a céghálózatot, amely mára – szakmai és politikai viták kíséretében – megkerülhetetlenné vált a hazai fogászati turizmusban érdekelt, pályázati támogatásra vágyó fogorvosok, fogtechnikusok számára.

Elsőként 2010 nyarán a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztő Kft. született meg: a társaság egyik tulajdonosa Bátorfi Béla, aki a sajtóban Orbán Viktor miniszterelnök fogorvosaként vált ismertté.

A Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztő Kft. később létrehozta a Magyar Fogászati Turizmus Szervező Kft.-t. Mindezek után létrejött az Orvosi Turizmus Iroda Zrt., amelynek tulajdonosa a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztő Kft. Ez a részvénytársaság a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program „bonyolítója." A program akkor került a figyelem középpontjába, amikor maga a kormányfő állt mögé. A kabinet tavaly áprilisban döntött a magyarországi fogászati turizmus fejlesztését elősegítő költségvetési támogatásról.

Igaz, a turisztikai célelőirányzat javára átcsoportosított egymilliárd forintos keretet végül az Új Széchenyi Terv programjai között hirdették meg, és ekkorra a költségvetési pénz uniós támogatássá „szelídült". Az azóta eltelt időszakban a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program keretében közel egymilliárdos támogatáshoz juttattak hazai fogtechnikai laboratóriumokat és fogászatokat.

A programirodánál és a nyertes cégeknél „sikertörténetről" beszélnek – csakhogy több szempontból is aggályos a támogatások elosztásának módja, a nyertesek kiválasztása.

A teljes cikk