• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem vizsgálnak, csak faragnak

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Keszthelyi Gyula tardi háziorvos egy betegének a példáját idézi.

A páciens, aki, miután képtelen megjegyezni, melyik dobozban milyen gyógyszer van, melyik helyett kapta az újabbat, inkább együtt kezdte szedni a régi és az újonnan felírt szívritmus-szabályozót. Amikor az asszonynak ettől negyvenesre zuhant le a pulzusa, kihívták a háziorvost. Ő a mentőt. Keszthelyi szerint az idősebbek és családtagjaik nem alkalmasak arra, hogy az immár néhány havonta változó szereket megszokják, megtanulják – olvasható a Népszabadság – online oldalán.

Az orvosnak figyelmeztetnie kell a beteget, hogy a megszokott, originális készítmény helyett választhat egy olcsóbb, generikus gyógyszert. Ha a beteg ragaszkodik a megszokott – és a támogatás csökkenése miatt tipikusan jelentősen megdrágult – gyógyszeréhez, felírhatja azt. Az emberek viszont egyre szegényebbek, kérik az olcsót, aztán, mint az esetünkben szereplő néni esetében – a mentőt…

Vértes András kardiológus főorvos megerősíti, nem ritka, hogy a betegek keverik a gyógyszereiket. Az orvosnak nagyon oda kell figyelnie. Azonban még így is előfordulhat, hogy a beteg duplán szed egy hatóanyagot. Ő, mielőtt gyógyszert rendel, kikérdezi a beteget, pontosan mit szed, van akitől még azt is kéri, hozza be a dobozt, mert nagyon sok hasonló nevű utángyártott szer került forgalomba.

Sajátos módszere van a hatóanyagok duplikálása ellen a budapesti háziorvosnak, Komáromi Zoltánnak, aki minden betegének kinyomtatja a terápiás lapját, és ha az előzőleg szedett gyógyszert elhagyják, akkor pirossal odaírja, hogy melyiket kapja helyette. Ezt az információt többször szóban is elismétli. Csapdák azért így is maradnak bőven – teszi hozzá Komáromi Zoltán - mert ha a gyógyszertárban hiánycikk az új készítmény, akkor a gyógyszerész helyettesítheti azt valamivel, és ehhez már nem vezet piros vonal.

A patikákban egyáltalán nem ritka a hiány. Az úgynevezett vaklicit, az árverseny nyertese ugyanis olykor-olykor nem tudja ellátni a teljes piacot. A betegbiztonsági kockázatok mellett nem elhanyagolható kára az új rendszernek, hogy rontja az orvos–beteg kapcsolatot – vélekedett a budapesti háziorvos, aki hozzátette azt is, nagyon hülye helyzet az, amikor a diagnózis után még percekig kell bogarászni a gépben, hogy is hívják azt a gyógyszert, amit abban a hónapban felírhatok neki. Legutóbb, az október eleji változásokkal 1200 termék ára „liftezett". Nincs orvos, aki képes hétről hétre átnézni és főleg meg is jegyezni a fontosabb változásokat. Így a beteg nem azt látja, hogy az orvosa tudja, milyen gyógyszert akarok neki adni, hanem azt, hogy hosszan hezitálok. Ez erősen rombolja a tekintélyt, emellett konfliktusforrás is – emelte ki Komáromi Zoltán.

Az említett zavarok gyökere, hogy a kormányzat radikálisan visszafogja, két év alatt megfelezi a központi gyógyszerár-támogatást. E korábban elképzelhetetlen mértékű csökkentés hatását, az általa elindított hosszabb távú folyamatokat módszeres kutatások híján egyelőre nem lehet egyértelműen megítélni – emeli ki a lap, amely azt is megírta: Tény, hogy a betegek a drágulás ellenére sem vettek kevesebb gyógyszert az elmúlt hónapokban. A kasszából hiányzó pénzt a gyártók fizetései is segítenek fedezni.

Míg 2007-ben a gyógyszercégeknek a tb által támogatott készítmények forgalmának 12, addig 2010-ben már a 20 %-át kellett visszafizetniük a közkasszába. Ezt tetézte idén az úgynevezett spanyol modell, amelytől további komoly bevételt remél a kormány. A gyógyszerkasszát tölti az öt éve bevezetett orvoslátogatói díj is, amely 2010-ig fejenként és évente ötmillió forint volt, két éve a duplájára emelték. Emellett a tervezettnél nagyobb forgalmat, a gyógyszerkassza túllépését is a gyártóknak kell finanszírozniuk. Ők nehezen viselik ezt a terhelést, számtalanszor fenyegettek azzal, hogy bizonyos termékeiket kivonják a magyar piacról, a nemzetközi áralkukban ugyanis rontja a pozíciójukat, ha Magyarországra olcsón is szállítanak. A hazai piac ráadásul elég kicsi, így nagy vesztesség nélkül feladhatják.

Bármit is mondjanak a hivatalos jelentések, a piac minden szereplője tudja, hogy a betegek mind nehezebben váltják ki a gyógyszereiket, ellátási zavarokkal küszködnek a patikák is. Bár az úgynevezett vaklicit eredményes volt a gyógyszerárak letörésében, azzal járt, hogy rendkívül gyakran változik a társadalombiztosítás által különösen támogatott gyógyszerek köre.

Ráadásul az úgynevezett hatóanyag-alapú gyógyszerrendelés miatt könnyen előfordulhat, hogy valaki ugyanarra a krónikus betegségére hónapról hónapra más gyógyszert kap. Ez megkavarja az orvosok életét, és a betegek számára is nehezebbé teszi a helyes terápia követését – emeli ki a lap.