• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Egyre kevesebb orvos és ápoló megy külföldre

Lapszemle 2019.02.18 Forrás: magyarhirlap.hu
Egyre kevesebb orvos és ápoló megy külföldre

A humántárca adataiból kiderült, hogy 2010-hez képest ma ötezerrel több orvos dolgozik Magyarországon.

Hatvan százalékkal csökkent 2010 óta a külföldi munkavállalásra jelentkező orvosok száma, az elmúlt négy évben pedig harminc százalékkal kevesebb ápoló távozott az országból – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának adataiból. Mindez számszerűen annyit jelent, hogy míg a Magyarországon dolgozó orvosok száma 2010-ben 33 943 volt, addig tavalyelőtt 39 132, ami több mint ötezer fős növekedést jelent. Beszédes adat, hogy a négy orvosi egyetem kilenc éve 1040, míg 2017-ben 1521 oklevelet adott ki - írta a Magyar Hírlap.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissítette a Magyarországon dolgozó orvosokról vezetett nyilvántartását. A 2017-es adat alapján megállapítható, hogy az itthon praktizáló orvosok száma gyakorlatilag 1960 óta nem volt ilyen magas. A növekedés azonban a legkevésbé sem volt egyenletes, a 2017-es adatot a dolgozó orvosok száma 2004-ben kö+zelítette meg, akkor 38 877-en praktizáltak, illetve 2014-ben volt a 2017-hez hasonló szám, amikor 38 944 szakembert regisztrált a KSH. Érdekesség, hogy 2005-re zuhant nagyot az adat, ugyanis 2004-hez képest majdnem hatezerrel kevesebb orvost „rögzítettek”, 2007-ben pedig még kisebb volt a vonatkozó szám, csupán 32 202 szakembert tartottak nyilván az aktívan dolgozók között. Az utóbbi nyolc évet tekintve 2014-ről 2015-re volt némi visszaesés, ám a hátrányt 2016-ra be is hozta a nyilvántartott orvosok száma, tavaly pedig elérte az adatsor vezetése óta regisztrált legmagasabb értéket. Fontos kiemelni, hogy aktív orvosokról számáról beszélünk - írta a lap.

A KSH-adatokból ugyanakkor kiolvasható, hogy bár az orvosok összlétszáma emelkedett, a folyamatos központi támogatás ellenére is egyre kevesebb közöttük a háziorvos, tavalyelőtt 6173-at tartott számon a hivatal. Igaz, az egy háziorvosra jutó lakosok száma lényegesen nem változott az elmúlt években.

A külföldi munkavégzéshez szükséges bizonyítványok kikérési adatairól szintén tavaly az Emmi közölt részletes adatokat. Kiderült, hogy míg kilenc éve 845 magyar orvos kérte ki első alkalommal a szükséges hatósági bizonyítványt, tavalyelőtt már csak 334. Az elmúlt években külföldi munkavállalási engedélyt kérő orvosok közül legalább 1498-an dolgoznak ma a magyar betegellátásban, mivel vagy nem költöztek külföldre, vagy időközben visszajöttek Magyarországra, esetleg egyaránt végeznek munkát itthon és külföldön.

Legolvasottabb cikkeink