• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre korábban támadnak és szinte bárhol előfordulnak

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Hajlamosak vagyunk manapság egyfajta „miniszörnyekként" kezelni a kullancsokat.

Való igaz, számos betegséget terjesztenek, ezért érdemes odafigyelni. Hazánkban kullancsfertőzött területnek az számít, ahol minden ezredik kullancs hordozza az agyvelőgyulladás vírusát. Egyéb helyeken csak 5–10 ezer kullancs közül mutatható ki egy-egyben a vírus. Magyarországon a magas rizikójú területek a nyugati, délnyugati megyék közül főleg Zala, Somogy, Vas és Veszprém megye, a keleti országrészben pedig elsősorban Nógrád megye, illetve az Északi-középhegység – írja a szoljon.hu portálja.

Valóban gyakran előfordulhat kullancs kutyusunk szőrében, de főként egy-egy hosszabb erdei sétát követően – nyilatkozta Bóné László szolnoki állatorvos. Tévhit, hogy a mi térségünk kevéssé fertőzött ezektől az élősködőktől, bizony ma már a városok közepén sem lehetünk biztonságban tőlük. Mivel akár gyógyíthatatlan betegséget is elkaphatunk a kullancsoktól, fontos, hogy rendszeresen átvizsgáljuk kedvencünk szőrét, és különösen akkor gyanakodjunk, ha bágyadt, lázas a kutya – tette hozzá az állatorvos. A különböző cseppentők mellett hatékony védőoltás és fürdetőszerek léteznek kullancs ellen, sőt, ultrahangos riasztóval is távol tarthatók ezek az élősködők.

Évről évre egyre korábban ébrednek a kullancsok, sőt, egyes fajokkal akár a téli hónapokban is találkozhatunk – vélekednek a szakemberek. Általában azonban télen nyugalmi állapotban vannak, feléledésük az első melegebb tavaszi napokra tehető.

Ezért aztán aki február-március táján megkezdi a kullancs elleni oltássorozatot, 95 százalék feletti védettséggel várhatja a kullancsok tavaszi feléledését. Fontos ugyanakkor, hogy az oltás a fertőzött állatok által terjesztett agyhártya- és agyvelőgyulladással szemben nyújt védelmet, a Lyme-kórral szemben nem. Ha az első oltást beadatjuk februárban, majd rá egy hónapra a következőt, az első kirándulásokra már 95 százalék feletti védettségünk lesz az élősködőkkel szemben. Az oltássorozat harmadik oltását 9–12 hónappal a második után kell beadatni, majd ezt követően már csak ötévente egy emlékeztető oltásra van szükség a védettséghez – emeli ki a portál.

Jelenleg itthon két cég kullancs elleni vakcinája kapható: egy drágább, három oltásból álló, és egy olcsóbb, négy vakcinából álló termék. A négyszeri oltás esetében a 95 százalék feletti védettség a harmadik adag vakcina beadása után két héttel alakul ki. Az oltások egyéves kor felett adathatók be.