• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre nagyobb tartozást görgetnek a kórházak

Lapszemle Forrás: Népszava

Tovább rontott a kórházak anyagi helyzetén az állami kézbe kerülésük.

Ez látszik legalábbis abból, hogy a kormány saját adatai szerint is folyamatosan nő az egészségügyi intézmények adósságállománya, sőt, tavaly év végére akár a 2008-as szint kétszeresét is elérhette ennek mértéke. Az utóbbi három évben ráadásul kifejezetten fokozódott az eladósodás - derült ki az emberi erőforrások miniszterének egy írásbeli kérdésre adott válaszából – olvasható a nepszava.hu portálján.

A jobbikos Volner János év elején fordult Balog Zoltánhoz azt kézdezve, hogyan alakult a kórházak adósságállománya az elmúlt öt évben?

A miniszter január 23-i keltezésű válaszában a képviselőnek így válaszolt: 2010 decemberében az államtitkárság az adósságok csökkentésére 27,5 milliárd forint támogatást nyújtott az egészségügyi szolgáltatóknak. 2011 decemberében az egészségügyi szolgáltatók szintén 27 milliárd forintos többlettámogatásban részesültek, és 2012 decemberében is kiosztásra került közel ugyanekkora összeg az egészségügyi szakellátó intézmények között, melyet a szolgáltatók a kötelezettségeik rendezésére is fordíthattak. Mind az intézmények állami átvétele, mind a konszolidációs támogatások hozzájárulnak az egészségügyi ellátórendszer kötelezettségállományának csökkentéséhez – vélekedett a miniszter.

Ehhez képest a tárcavezető által mellékelt táblázatból kiderül: tavaly szeptemberig összesen 110 milliárd forintnyi tartozást halmoztak fel a járó- és fekvőbeteg-szakellátó intézmények, ezen belül 46,388 milliárd forintot tett ki a lejárt tartozás, amelyből 43 milliárd forint volt a határidőn túli szállítói tartozás. A tárcavezető közlése egyébként csak részben igaz, hiszen azt már nem tette hozzá, hogy tavaly a 2011 végén adósságrendezésre kapott forrásokat az Orbán-kormány visszakövetelte azoktól az intézményektől, amelyek nem a lejárt adósságot törlesztették volna, így pedig 18 milliárd forint visszakerült az államkasszába a nagylelkű támogatásból.

Az is nyilvánvaló, hogy az utóbbi tíz évben minden egyes kormány által összekapart év végi adósságkonszolidáció placebo, hiszen a tartozás minden évben újratermelődött. Sőt, bár a tárcavezető nem tudott 2012-es év végi adatokat közölni, a Magyar Kórházszövetség adatai szerint tavaly év végére csak a fekvőbeteg-ellátó intézmények lejárt adósságállománya elérte a 60-80 milliárd forintot, azaz a magyar kórházak összesen akár több mint 120 milliárd forinttal is tartozhatnak a beszállítóiknak – húzza alá a portál.