• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A rendelők többségét nem adják át az önkormányzatok

Lapszemle Forrás: Világgazdaság Online

Három hetük van az önkormányzatoknak, hogy eldöntsék: megtartják-e szakrendelőjüket.

A rendelői szövetség felmérése szerint a többség nemet mond az államosításra, az önkormányzati szövetség elnöke viszont úgy látja, anyagi okok miatt sokan szabadulnak a rendelőktől – írja a Világgazdaság – online.

Állami tulajdonba kerülnek május 1-jétől az önkormányzati tulajdonú szakrendelők, ha a helyhatóság úgy nem dönt, hogy továbbra is gondoskodik a járóbeteg-ellátásról. A feladattal – miként a kórházaknál – a vagyon is az államhoz kerül.

Az önkormányzatoknak február 15-ig kell nyilatkozniuk szándékukról, a kormány honlapján tegnap jelent meg az Egészségügyi Államtitkárság ezzel kapcsolatos eljárásrendje. Ebben felhívják a figyelmet arra, hogy amelyik szakrendelőről nem születik képviselőtestületi döntés, azt automatikusan átveszi az állam.

Május 1-jéig elidegenítési moratórium áll fenn az önkormányzati tulajdonban lévő rendelőintézeti ingatlanokra, vagyontárgyakra. Sőt, a gazdasági társasági formában működő rendelőknél a törzs-, illetve az alaptőke nem csökkenthető, a működési forma nem változtatható meg - húzta alá Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

Az országban jelenleg 270, nem állami tulajdonú szakrendelő működik. Ebből 123-at az önkormányzat, 40-et az önkormányzat által létrehozott gazdasági társaság, míg 100-at magáncég működtet.

A májusi államosítás csak a 123, önkormányzat fenntartású szakrendelőre vonatkozik. Hogy ezek tulajdonosai közül eddig mennyien jelezték szándékukat, nem sikerült megtudnunk a tárcától – emeli ki a lap.

A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség ugyanakkor felmérést végzett. A hatvan érintett rendelő közül a 23 nagyobb igazgatója válaszolt, közlésük alapján a rendelők 90 százalékát szinte biztosan megtartják az önkormányzatok, olyan jelzés viszont egyetlen helyről sem érkezett, hogy biztosan átadnák - közölte Pásztélyi Zsolt elnök.

A főváros XIII. kerületének képviselő-testülete már határozott, és május 1. után is vállalja a járóbeteg-szakellátással kapcsolatos feladatokat. Gödöllőn szinte biztosan az átadás mellett döntenek, és Gémesi György polgármester, egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke úgy látja, más testületek is hasonlóan gondolkodhatnak. Miközben a helyi szakrendelőhöz legalább egy tucat település lakosai tartoznak, a fenntartási, felújítási költségekhez soha más érintett helyhatóság sem járult hozzá. Az idén radikálisan megkurtított bevételekből a város egyszerűen nem képes finanszírozni a szakrendelőt – érvelt a városvezető.