• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre népszerűbb az Uzsoki kórház toborzása

Lapszemle Forrás: Magyar Demokrata

A szakdolgozói hiányért a kevés információ és a negatív kommunikáció is felelős.

A „Hivatásunk éjszakája" programsorozatnak az a célja, hogy felkeltsék a pályaválasztás előtt álló fiatalok érdeklődését, és megnyerjék az új generációk tagjait az egészségügynek. Az interaktív eseményen a Magyar Demokrata munkatársai is részt vettek.

Kemény fába vágta a fejszét az Uzsoki Utcai Kórház. Miközben a sajtó túlnyomó többsége kiégett, feszült és túlterhelt egészségügyi szakdolgozóktól, külföldre vándorló orvosoktól és nővérektől hangos, és a legtöbben inkább lebeszélik a gyereküket arról, hogy orvosnak vagy nővérnek tanuljanak, az Uzsoki kórház úgy döntött, itt az ideje, hogy az egészségügyet népszerűsítő programsorozatba kezdjen. A mintegy nyolcszázalékos szakdolgozói hiány pótlására a pályaválasztás küszöbén álló fiatalokat hívnak meg az intézményükbe, hogy újszerű, interaktív rendezvénysorozattal hozzák közelebb a fiatalokat a kórház sokakat inkább taszító, mint vonzó világához, és helyreállítsák a hivatásuk presztízsét.

Viziné Molnár Anna, az Uzsoki kórház ápolási igazgatója szerint a szakdolgozói hiány elsődleges oka ma már nem az alacsony bérezésben keresendő, elvégre egy OKJ-s végzettségű, néhány év gyakorlattal rendelkező nővér műszakpótlékkal együtt ma már 177 ezer forintot visz haza. A folyamatos béremeléseknek köszönhetően az anyagi megbecsültség 2012 óta nagyságrenddel javult, és további javulás várható. – A munkaerőhiányért az információhiány és a negatív kommunikáció legalább akkora mértékben felelős, mint az oly sokat hangoztatott alacsony bérek – mondja az ápolási igazgató, aki szerint legelőször ezt a negatív képet kell megváltoztatni, és az árnyoldalak helyett a hivatás szépségeit bemutatni.

A pályaválasztási programot ezért úgy alakították ki, hogy a célcsoportnak befogadható, érthető, egyben izgalmas legyen, ami segítheti, illetve megerősítheti őket pályaválasztási döntésükben. Megmutatnak nekik egy műtőt belülről, megtanítják a helyes kézmosás és a műtéti bemosakodás technikáját, s ezt ellenőrzik is. A fiatalok beöltöznek műtősruhába, megtanulják az újraélesztés alapjait, megnéznek egy sugárbiztos bunkert, és betekintenek egy kórterembe is. Megmutatják nekik azokat a különleges eszközöket, műszereket, amelyeket a dolgozók nap mint nap használnak a munkájuk során. Összefoglalják számukra a képzési lehetőségeket, ismertetik az egészségügyi hivatásban rejlő lehetőségeket, és a kórház munkatársai mesélnek saját pályaválasztásuk történetéről, arról, miként lettek a gyógyítás és az ápolás elkötelezettjei.

További részletek a lapban