• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Reagált a Hospice Alapítvány igazgatója

Lapszemle Forrás: ATV Start

A társadalombiztosítási szerződés évente 60 millió forintról szól, míg az alapítvány éves költségvetése 160-170 millió forint.

Valamennyi hazai Hospice Alapítvány kevesebb pénzt kap, mint amennyiből működtetni lehet – ezt a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója mondta az egészségügyi államtitkár szavaira reagálva. Ónodi-Szűcs Zoltán szerint azért van hiány, hogy olyan tevékenységet is finanszíroznak, amelyre a társadalombiztosítással nem is kötöttek szerződést.

Az EMMI államtitkára szerint a forrás hiány miatt a Hospice Alapítványnak nem kellene újjal mutogatni a finanszírozókra, azokban az esetekben, amikor egy eljárás befogadását nem is kérték. Ilyenek az alapítvány által működtetett ambulanciák is.
„A hospice alapítvány ugyanazt a forrást kapja meg, mint amit bárki más, aki működtet hospice ágyakat, az alapvető gond onnan származik, hogy működtet mást is, mint a hospice ágy, amelynek nincs befogadása az OEP felé. Erre pályázni is lehet" – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán az ATV Start című műsorában.

Az alapítvány igazgatóját meglepte az államtitkár nyilatkozata.
„A forrás hiányunk nem ebből fakad – ez néhány millió forintot jelent – hanem abból, hogy az a fajta szerződés, amit a társadalombiztosítással kötöttünk, az nem fedezi a költségeket. Ez nemcsak a mi problémánk, ez országos probléma" – reagált az államtitkár szavaira az ATV Híradójának Muszbek Katalin az alapítvány igazgatója.A Hospice Ház 2005-ben nyílt meg, kétszer hiába kérvényezték a társadalombiztosítónál a befogadást, azóta nem próbálkoznak. Az igazgató azt is nehezményezte, hogy az alapítványok hiányát a kórházakhoz hasonlóan nem kompenzálják, pedig ők is foglalkoztatnak egészségügyi dolgozókat.

„Mi egyrészt gyermek hospice otthonápolást végzünk, aminek a finanszírozását magunknak kell biztosítani, a másik pedig fájdalomcsillapító ambulanciát és pszichológiai támaszt nyújtunk rákbetegeknek és családtagjaiknak" – mondta az igazgató. A társadalombiztosítási szerződés évente 60 millió forintról szól, míg az alapítvány éves költségvetése 160-170 millió forint. Körülbelül 30 milliót a támogatóktól össze tudnak szedni az 1 százalékos felajánlásokból és az adományokból.

Azt követően, hogy Hospice Alapítvány működése veszélybe került Balog Zoltán miniszter negyven millió forintos támogatásról döntött. Az alapítvány igazgatója reméli, hogy ezt a pénz rövid időn belül meg is kapják.