• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Milyen étrend lenne a legjobb az egészséges öregedés elősegítéséhez?

Lapszemle 2024.09.24 Forrás: medicalonline.hu
Milyen étrend lenne a legjobb az egészséges öregedés elősegítéséhez?

A táplálkozási beavatkozások, az étrendi szokások megváltoztatása ígéretes stratégiaként jelenik meg az egészségi állapot javítására.

A Nutrients folyóiratban augusztus 7-én jelent meg a University of Medicine and Pharmacy of Craiova kutatóinak cikke, amelyben azt a kérdést boncolgatták, hogy bizonyos táplálkozási minták, szokások, étrendek hogyan segíthetik elő az egészséges öregedést a kulcsfontosságú molekuláris útvonalakra gyakorolt hatásaik révén - tekintette át a medicalonline.hu.

A mostani tanulmányban elsőként vizsgált módszer kalóriakorlátozás volt, ami a kalóriabevitel csökkentését jelenti az egyéb szempontokból megfelelő táplálkozás biztosítása mellett. A legújabb tanulmányok szerint ezzel javítható az anyagcsere-egészség, csökken az elhízás kockázata, és késleltethetők az öregedéssel összefüggő állapotok, például a demencia és az izomtömeg elvesztése. Egy összesen 218, 21 és 51 év közötti, nem elhízott személyeken végzett vizsgálat arról számolt be, hogy a napi kalóriabevitel 25%-os csökkentése jelentős súlyvesztéshez, a lipidprofilok javulásához és a biológiai öregedés lassulásához vezetett a “normál” (kontroll) étrenden élőkhöz képest. Megjegyzendő viszont, hogy a kalóriakorlátozás egészségi állapotra és öregedésre gyakorolt hosszú távú hatásai továbbra is tisztázatlanok.

Az időszakos böjtölés a koplalás és a normál étkezés időszakainak váltakozását jelenti. Egyes állatfajoknál, például a férgeknél és a gyümölcslegyeknél az időszakos böjtöléses beavatkozások bizonyítottan meghosszabbíthatják az élettartamot. Egy 60 résztvevővel végzett vizsgálat eredményei szerint, amelyet 48 és 52 év közötti személyek bevonásával folytattak le, a négy héten keresztül alkalmazott váltakozó napi böjt (ADF; alternate-day fasting) hatására javult a szív- és érrendszeri egészség, és csökkent a jövőbeli szív- és érrendszeri események kockázata.

A hosszú távú időszakos böjtről (intermittent fasting, más néven time-restricted feeding; TRF) kimutatták, hogy csökkenti a gyulladást és javítja a koleszterinszintet. Egy 24 idősebb felnőtt bevonásával végzett vizsgálatban hat héten keresztül alkalmaztak TRF-et, ami a pulzus és az éhségérzet csökkenését mutatta ki; azonban nem figyeltek meg jelentős hatást a szív- és érrendszeri funkciókra vagy más egészségügyi markerekre.

További étrendek és eredmények a teljes beszámolóban