• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyre terjed a majomhimlő - ez lehet a következő világjárvány?

Lapszemle 2022.05.26 Forrás: Pénzcentrum
Egyre terjed a majomhimlő - ez lehet a következő világjárvány?

Az epidemiológusok jelenleg is azt vizsgálják, hogy van-e valami egyedi abban, ahogyan a majomhimlő most terjed.

Az elmúlt pár hét leforgása alatt a világ számos pontján számoltak be a majomhimlő felbukkanásáról. Több esetet is regisztráltak többek között Ausztráliában, Kanadában, Olaszországban, Portugáliában, Csehországban és Szlovéniában. Emiatt sokan már a következő világjárvány kitörését vizionálják a majomhimlő esetszámainak megnövekedése miatt, írja a Pénzcentrum

A majomhimlő egy DNS alapú vírusos megbetegedés, amely lázzal és jellegzetes, duzzanatos kiütésekkel jár és évek óta létezik. Ez a betegség is ugyanabba a víruscsaládba tartozik, mint a himlő és a himlőoltás éppen ezért is hatékony a himlőoltás a betegség megelőzésében és a tünetek minimalizálásában. Ennek ellenére is, az elmúlt évek során számos majomhimlővel fertőzöttet regisztráltak a világon, viszont az olyan szakemberek szerint, mint Dr. Amesh Adalja, aki a John Hopkins Egyetem Egészségbiztonsági Központjának egyik vezető tudósa ritka az, hogy az afrikai bennszülöttek által lakott területeken kívül terjedjen.

Azt viszont mindenképpen érdemes tudni, hogy a majomhimlő lappangási ideje kifejezetten hosszú, 12 nap is lehet akár, míg a halálozási arány 1 és 10 százalék közé esik. Ez Dr. Adalja szerint azért lehet, mivel a majomhimlő közel sem annyira végzetes, mint korábban a himlő volt. Ezért is lehet a tényleges arány még a fenti 1-10 százaléknál is alacsonyabb, ráadásul a legtöbb esetben a majomhimlő magától elmúlik és nem szükséges különösebb kezelés, csak abban az esetben, ha súlyosak a tüneteink.

A szakemberek szerint a majomhimlő-járványok megközelítőleg egy éven keresztül tartanak. Fontos különbség viszont a koronavírus és a majomhimlő-járványok között, hogy utóbbi nem hirtelen, óriási esetszámmal robban be az életünkbe és nem is növekszik exponenciálisan az esetszám, ahogyan az előbbi esetében. Ez azért van, mert a majomhimlő esetében könnyen rájöhetünk, hogy fertőzöttek vagyunk és el tudjuk magunkat különíteni másoktól.

Éppen ezért is furcsa, hogy a jelenleg úgy tűnik, hogy a majomhimlő elkezdett terjedni. Ráadásul a járványok legtöbbször lokálisak, de ez most több országot is érint.

Azok az esetek, amelyeket jelenleg több országban is láthatunk egyáltalán nem kapcsolódnak az utazáshoz. Ráadásul az állatokkal való érintkezésen túl is előfordulnak, pedig ez a kettő a majomhimlő terjedésének megszokott módja – mondta el Adalja a huffpost.com-nak, amivel rámutatott arra, hogy egyáltalán nem világos jelenleg, hogy hogyan tudott a majomhimlő ennyi helyen, összefüggéstelenül felbukkanni. Egyes szakértők szerint ez azért lehetséges, mert a fertőzés valószínűleg testnedvek cseréjével és nyállal terjed.

Az epidemiológusok jelenleg is azt vizsgálják, hogy van-e valami egyedi abban, ahogyan a majomhimlő most terjed, vagy egyszerűen az az oka a jelenségnek, hogy az elmúlt időszakban a szoros érintkezések és az összezártság miatt jobban terjed a közösségeken belül.

További részletek a Pénzcentrum portálon.

Legolvasottabb cikkeink