• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre több a súlyos kórházi fertőzés?

Lapszemle Forrás: mno.hu

A szekszárdi intézmény igazgatója cáfol, egy orvost eltiltottak a nyilatkozattól.

Nagy vihart kavart a hír, mely szerint megszaporodott a fokozottan antibiotikum-ellenálló baktériumok okozta súlyos kórházi fertőzések száma azoknál a betegeknél, akiket Szekszárdról küldtek át a pécsi klinikára. Erről a szekszárdi kórház egyik főorvosa nyilatkozott, ám a megjelenteket az intézmény főigazgatója tegnap lapunknak cáfolta. Közben a kórházi fertőzésekről kérdezősködne a Társaság a Szabadságjogokért is, ám az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat rendre kitér a válaszadás elől – írja az mno.hu.

Kijelenthető az elmúlt két év adatai alapján, hogy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központjában észlelt MRSA (súlyos kórházi fertőzés) esetszáma nemhogy növekedett volna, de kismértékben csökkent is – így reagált a lapnak a pécsi intézmény arra a sajtóhírre, amely szerint az utóbbi időben jelentősen megszaporodott a pécsi kórházból Szekszárdra érkező MRSA-fertőzött betegek száma. Mint írták: az intézményhez az elmúlt fél évben az illetékes kormányhivataltól nem érkezett olyan határozat, amely alapján intézkedni kellett volna az MRSA-esetszám visszaszorítása érdekében. Amikor azt próbálták kideríteni, hogy ki adhat bővebb felvilágosítást a klinikát érintő ügy kapcsán, annyit tudtak meg: a húsvéti ünnepek miatt nincs, aki nyilatkozhatna.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház higiéniai osztályának főorvosa tegnap a Borsnak ugyanis arról nyilatkozott, hogy a Pécsről visszaérkező betegek egy részét elkülönítve kell kezelni. Almási István a lapnak arról beszélt, január eleje óta azt tapasztalták, hogy jelentősen megszaporodott a különböző, antibiotikumokra rezisztens gennykeltőbaktérium-fertőzések száma azoknál a betegeknél, akiket Pécsre küldenek egyes beavatkozásokra. Mint mondta, az elmúlt negyedévben úgy kétszáz beteg érkezett vissza a baranyai megyeszékhelyről, náluk szűrővizsgálatokat végeztek, és a szokásosnál több esetben találtak fertőző, fokozottan antibiotikum-ellenálló baktériumokat. A lapnak nyilatkozó főorvos szerint gennyes, tályogos sebek jelentek meg azokon a betegeken, akik a pécsi kórházi kezelések után érkeztek vissza. A problémát szerinte korábban többször jelezték a klinikának, de a járványügyi tendenciákban nem történt változás.

Az ügy kapcsán kerestük a szekszárdi Balassa János kórházat, Németh Csaba főigazgató lapunknak cáfolta a megjelent híreket, mint mondta, a cikk nem pontos, és nem megfelelő magyarázattal közli a szakmai adatokat. A főigazgató szerint egyáltalán nem szaporodtak meg a kórházi fertőzések, és azokat a betegeket, akiket érint a fertőzés, elkülönítve kezelik. Arra a kérdésre azonban, hogy jelenleg az intézményben hány MRSA-val vagy más, multirezisztens baktériummal fertőzött beteget kezelnek, nem tudott választ adni. A kórház egy közleményt is kiadott, amelyben hangsúlyozták, hogy a pécsi klinika a legfontosabb szakmai partnerük, és valójában világszerte minden egészségügyi ellátóintézményben létezik a multirezisztens baktériumok problémája. Közölték azt is: a kórház jó hírnevének és legfontosabb szakmai partnerével való kapcsolatának sérülése miatt a médiatartalmat megjelentetővel szemben jogi lépéseket tesznek - olvasható a cikkben.