• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Húsevő baktérium a kórházban: nincs ok a pánikra

Lapszemle Forrás: bama.hu

Szinte pillanatok alatt körbefutott az interneten a hír, amely szerint húsevő baktérium "falja" a betegeket a pécsi kórházban.

A Tolna megyei kórház szerint ugyanakkor erről szó sincs, semmi ok a pánikra. Az eset kapcsán a bama.hu portálja megkereste Almási Istvánt, a Tolna megyei Balassa János Kórház higiénikus osztályvezető főorvosát, aki pontosította a helyzetet.

Az elmúlt negyedévben nagyjából 200 beteg érkezett Pécsről hozzánk, s a korábbinál több esetben (havi szinten 2-5 beteg) találtunk olyan megbetegedéseket, amelyekért multirezisztens kórokozók a felelősek. Ezek az eseteket mi minden alkalommal jeleztük a Tolna megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának.

Almási István hozzátette: ezek a baktériumok minden európai és magyar kórházban előfordulnak, azaz a mostani eset nem jelenti azt, hogy automatikusan az ellátás a felelős a megjelenésükért, s ennek fényében a „hibást" megtalálni sem lehet. Az, hogy több eset fordul elő a Pécsről érkezett betegeknél, annak oka lehet például a magasabb ellátási szint is. Pillanatnyilag hazánkban nem áll rendelkezésre olyan járványügyi statisztika, aminek alapján a multirezisztens baktériumok elterjedését pontosan meg lehetne állapítani.

A húsevő baktérium az esetek túlnyomó többségében valójában nem „húst eszik", hanem kötőszövetet, lágyrészt és zsírszövetet roncsol, rohaszt. Azért számít nagyon veszélyesnek, mert ezeket a szöveteket nagyon gyorsan, órák alatt pusztítja el. A szakirodalom a terjesztő tényezők között említi az ellátást végző személyek kezét, az ápoló személyzet ruháját, a szennyezett ágyneműt, a beteggel érintkezett eszközöket.

Az MRSA-fertőzött beteggel kapcsolatos higiénés rendszabályok között az első helyen szerepel a bejelentési kötelezettség. A fertőzött beteget természetesen el kell különíteni, s fontos a korábban a beteggel kapcsolatba került tárgyak tisztítása, fertőtlenítése, sterilezése. Minél elesettebb valaki, minél legyengültebb a szervezete, annál fogékonyabb a fertőzésre – így nem meglepő, hogy kórházakban fordul elő a legtöbbször ez a fertőzés – jegyzi meg a portál.