• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre több a túladagolás miatt elhunyt kábítószeres

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Finanszírozási nehézségekkel küzdenek az addiktológiák, sok intézmény célzott finanszírozás nélkül látta el a kábítószerfüggő betegeket.

A magyarországi addiktológiai ellátások területén finanszírozási nehézségek és területi különbségek egyaránt jelen vannak. Az ellátási problémákhoz az is hozzájárult, hogy 2017 nyarán véglegesen bezárták a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat soroksári addiktológiai centrumát - olvasható a Világgazdaságban.

A Nemzeti Drog Fókuszpont 2016-ról készült 173 oldalas jelentése szerint a tűcsereprogramban részt vevő két budapesti szolgáltató bezárását követően az intravénás szereket használók jelentős része is ellátatlanul maradt. Míg 2013-ban 4624 ember vette igénybe a tűcsereprogramot, addig 2016-ban 2745 fő jutott steril fecskendőhöz.

Az egészségügyi ellátó intézmények 45 százalékánál előfordult, hogy célzott finanszírozás nélkül nyújtottak szolgáltatást kábítószerfüggő betegeknek. Néhány szervezet esetében ez csak kivételes alkalom volt, de több intézmény jelezte, hogy folyamatos a probléma: évente akár több száz alkalommal is kénytelenek ilyen módon ellátást nyújtani.

A 18–64 éves korcsoportban minden tizedik ember fogyasztott élete során valamilyen tiltott szert, a 18–34 éves fiatalok között pedig minden ötödik. A felnőtt népesség körében a legtöbben marihuánát vagy hasist próbáltak ki (7,4 százalék). A legelterjedtebb kábítószer a marihuána volt a kilencedikes, tizedikes diákok körében is, a jelentés szerint 18,6 százalékuk szívott már füves cigarettát.

A jelentésből kiderül, hogy 2016-ban néggyel több kábítószer-használattal összefüggő haláleset történt Magyarországon, mint egy évvel korábban, amikor huszonöten vesztették életüket túladagolás miatt. Az elhunytak többsége harminc év feletti férfi volt, de három nő is meghalt drogtúladagolás következtében.

Tavaly 4098 beteget kezeltek drogproblémákkal. A segítséget kérők 88 százaléka járóbeteg-ellátás keretében kezdte meg a leszokást. Fekvőbeteg-ellátás keretében 360 főt kezeltek, ők a kábítószerfüggők 8,8 százalékát tették ki.

További részletek a lapban.