• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre több az allergiával küzdő beteg

Lapszemle Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Az allergia egyfajta túlérzékenység, a szervezet immunrendszerének kóros túlműködése.

Magyarországon minden harmadik-negyedik ember küszködik valamilyen átmeneti vagy állandósult allergiával. Másfél millióra tehető a szénanáthában szenvedők száma, közel kétmillió bőrallergiás beteget és 140 ezer asztmás beteget kezelnek és tartanak nyilván – olvasható a Fejér Megyei Hírlap – online oldalán.

Az allergia egyfajta túlérzékenység, a szervezet immunrendszerének kóros túlműködése. A betegség tünetei igen sokfélék lehetnek: a bőrön csalánkiütés, a szemen kötőhártya-gyulladás alakulhat ki, az orrnyálkahártya túlérzékenységét pedig szénanáthának nevezik. Az allergia legsúlyosabb megnyilvánulása a légutak túlérzékenysége, amely, ha tartósan fennáll, időnként súlyos tünetekkel járó asztmát válthat ki.

Az épület tetején működő pollencsapda heti rendszerességgel ad adatokat arra vonatkozóan, hogy éppen milyen virágporral telített a levegő – nyilatkozta dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének vezetője. A hűvös és szeles idő miatt csökkentek a levegőben a pollenek, ugyanis a szél kifújta a virágport a levegőből. Azonban a levegő melegedésével ismét emelkedik majd a pollenek mennyisége. A népegészségügyi szolgálat által működtetett pollencsapda Szombathelyen a legnagyobb mértékben a fenyőfélék virágporát regisztrálta az elmúlt napokban. A kora nyári pollenszezonban a kőris, és a pázsitfűfélék pollenje csak kisebb mértékben van jelen a levegőben – tette hozzá a tiszti főorvos.

Aki allergiás, az a pollenszezon ideje alatt a szabadidős programokat tervezze inkább zárt térbe. Ajánlatos naponta hajat mosni, mivel a haj a fő pollenraktár, hiszen a pollenszemcsék ezrei tapadhatnak meg rajta. Nem árt gyakran cserélni az ágyneműt, elsősorban a párnahuzatot és a ruhákat is naponta mossák ki. Ajánlatos figyelni a pollennaptárt, virágzás előtt két héttel megkezdeni a terápiás megelőzést, hogy tüneteik mérséklődjenek a pollenszórás megindulásakor - hangsúlyozta a megyei tiszti főorvos, aki hozzátette azt is: fontos, hogy a gyógyszerszedés megkezdése előtt kikérjék a kezelőorvos tanácsait.

Manapság sokan egyet-kettőt tüsszentenek, s máris megkezdik a recept nélkül is kapható, allergiaellenes szerekkel a saját kezelésüket. Inkább kérjük ki az orvos tanácsait, ha nem enyhülnek a tünetek – emelte ki a szakember. Még felnőtt korban is képes a saját szervezetünk védekezni az allergia ellen, ezért érdemes pár napot várni a tünetek jelentkezés után, hátha elmúlik a probléma. Ez azonban nem igaz az erős tünetekre. Azokkal mindenképpen orvoshoz kell fordulni – hangsúlyozta dr. Stánitz Éva.