• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Münchausennek nézik az ágazatot

Lapszemle Forrás: Népszava

Baloggal egy új korszak kezdődik, mert ő a miniszterelnök szürke eminenciása, kérdés, mire használja pozícióját.

Nemhogy nem teljesítette ígéretét, és nem mentette meg az egészségügyet a Fidesz, hanem két év alatt fenekestül fel-, s mindenéből kiforgatta az ágazatot - jogi és anyagi szempontból egyaránt – mondta lapunknak Kökény Mihály. A volt egészségügyi szakminiszter szerint a kormány lemondott a társadalom egy részéről, a legkiszolgáltatottabbak életét veszélyezteti - például szükséges gyógyszereik megvonásával, megdrágításával -, ennek pedig beláthatatlan következményei lesznek – írja a Népszava – online.

- Jó kezekbe kerül az ágazat az új miniszterrel?
- Balog Zoltán jelentősebb közigazgatási tapasztalat nélkül érkezik a minisztérium élére. Elődje, Réthelyi Miklós legalább évekig vezetett egy hatalmas intézményt, a Semmelweis Egyetemet, noha a politika világában csetlett-botlott. Baloggal egy új korszak kezdődik, mert ő a miniszterelnök szürke eminenciása; egy időben lelkésze is volt, és mindig ott nyüzsgött Orbán Viktor körül. Az a kérdés, hogy arra használja-e majd fel ezt a pozíciót, hogy a tárcájához tartozó ágazatok napról napra romló helyzetén személyes befolyását latba vetve javítson, vagy arra, hogy a miniszterelnök akaratát mindenáron érvényesítse, a minisztériumot pedig még inkább alárendelje a Széll Kálmán Tervnek, s végig vigye az abban foglalt restrikciót. Sajnos az a gyanúm, hogy inkább az utóbbiról van szó, hiszen az látszik, hogy a kormányfő továbbra sem szán a csúcstárcába kényszerített területeknek nagyobb figyelmet, vagy éppen több forrást.

- Az elkendőzésnek kedvez ez a minisztériumi struktúra?
- Reméltem, hogy félidőre rájönnek arra, hogy ez a kormányzati szerkezet nem működik. A jelek szerint azonban a gigaminisztérium tovább is dagad, áttekinthetetlen felelősségi viszonyok között dolgozó tucatnyi államtitkárt foglalkoztat, így ez a hatalmas gépezet még lassabban, még kaotikusabban működik majd. Mindez már eddig is látszott a jogalkotás, a programszervezés színvonalában, hiszen az apparátus képtelen volt lépést tartani az elvárásokkal, így ami erejük volt, azt sikerpropagandára fordították. Persze ez is sajátos, hiszen apró ügyekről adnak győzelmi jelentéseket, miközben az érdemi kérdésekben nem is itt, hanem a nemzetgazdasági minisztériumban döntenek.

- Ennek pedig már-már rendszeresen az egészségügyi ágazat az áldozata.
- Így van. Jól látszik, hogy az egészségügy kifejezetten Matolcsy György irányítása alá került, és a megszorítások kényszerpályáján vergődik. Hogy ebben lesz-e váltás Balog érkezésével, vagy sem, hamar kiderülhet. Abban biztos vagyok, hogy ő markánsabban fog megnyilvánulni, gyakrabban fog megszólalni, mint elődje, de nem gondolnám, hogy az ágazat helyzetében drámai változás történne. Legfeljebb a vezetői gárda összetételében hozhat változást az új miniszter érkezése.

- Ön szerint nem biztos Szócska Miklós posztja?
- Inog valamennyi államtitkár széke. Vélhetően Balog személye azért is más, mint elődjéé, mert ha változást akar ebben a tekintetben, azt el tudja érni a miniszterelnöknél. Ráadásul a személycserékkel azt mondhatnák, hogy itt van egy új ember, adjunk neki időt... Csak közben olyan nagy gondok vannak a magyar egészségügyben - hozzáteszem az oktatásban, a kultúrában és a szociális szférában is -, amelyek ezt a fajta időhúzást, a megszorításos semmittevést már nem engedik meg. Nem lehet türelmi időt adni senkinek, azonnal lépni kell, azonnal cselekedni.

- De mégis, milyen azonnali lépést vár Balogtól?
- Kezdetnek, hogy a parlament előtt lévő harmadik egészségügyi salátatörvényüket, amely csak tovább ront az ágazat helyzetén, azonnal visszavonja, és felülvizsgálja. Balog azt is mondhatná: sajnálom, hogy munkatársaim átverték az egészségügyi dolgozók jelentős részét, s olyan mértékű béremelést adnak a többségüknek, amelynek tudatában nyilván egyetlen érdekvédelmi szervezet sem lett volna hajlandó megállapodni velük. Mondhatná, hogy nem adja a nevét ehhez, "nézzük meg, mit lehet tenni, tárgyaljuk újra". Persze bevallom, ha ez így lenne, kellemesen csalódnék...