• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyre több az „örök vegyi anyag” a magyar zöldségekben és gyümölcsökben

Lapszemle 2024.02.29 Forrás: hang.hu
Egyre több az „örök vegyi anyag” a magyar zöldségekben és gyümölcsökben

Magyarországon az ily módon szennyezett gyümölcsminták aránya a 2011-es 3,0 százalékról 2021-re 8,9 százalékra emelkedett.

Az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgynevezett PFAS-vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak – olvasható a Pesticide Action Network Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége sajtóközleményében - idézte a magyarhang.hu. Magyarországon 2011 és 2021 között a vizsgált 8801 gyümölcsminta 12,7, a 8596 zöldségminta 7,5 százaléka tartalmazott legalább egy PFAS-peszticidet.

A per- és polifluoralkil anyagokat, azaz a PFAS-vegyületeket „örök vegyi anyagokként” is emlegetik, mivel rendkívül makacs módon megmaradnak a környezetben és az emberi testben – olvasható a PAN Europe friss tanulmányában. Elszennyezik a vízkészleteket és felhalmozódnak a talajban, az élelmiszernövényekben és az élő szervezetekben, beleértve az embert is. A rendelkezésre álló korlátozott bizonyítékok számos, a PFAS-vegyületeknek való kitettséghez kapcsolódó egészségkárosító és környezeti hatásra utalnak. Előbbi esetében a magzatokat érintő kockázatokat, az agykárosodást, az endokrin rendszert károsító hatásokat valamint a rákkeltő tulajdonságokat szokták emlegetni. A tanulmány szerzői szerint a PFAS-vegyületeket az ipar vagy szándékosan juttatta be a „növényvédőszerekbe” néhány fluoratom hozzáadásával, hogy növelje azok hatékonyságát, vagy bomlási melléktermékként keletkeztek. A gazdák általában nincsenek tudatában annak, hogy „örök peszticideket” permeteznek a terményeikre.

Az EU országaira koncentráló tanulmány szerint 2011 és 2021 között 31 különböző PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticid szermaradványát mutatták ki a gyümölcsökben és a zöldségekben. Emellett tíz év alatt megháromszorozódott azon gyümölcsök és zöldségek száma, amelyek legalább egy PFAS-peszticid szermaradványát tartalmazzák. A 2021-es adatok szerint az Európában termesztett gyümölcsök különösen szennyezettek voltak (például a vizsgált eper 37, az őszibarack 35 és a sárgabarack 31 százalékban), gyakran három-négy különböző PFAS-ból álló koktélt is tartalmazott egyetlen gyümölcs.

Magyarországon az ily módon szennyezett gyümölcsminták aránya a 2011-es 3,0 százalékról 2021-re 8,9 százalékra emelkedett. 

További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink