• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Egységes rendszerben kezelnék a teljes ügyeleti ellátást

Lapszemle 2021.07.30 Forrás: dehir.hu
Egységes rendszerben kezelnék a teljes ügyeleti ellátást

Augusztus elsejétől mind a felnőtt, mind a gyermek alapellátási ügyelet az OMSZ felügyelete mellett a Klinikai Központ területén valósul meg.

Az ügyeleti ellátásról tartott tájékoztatón Szabó Zoltán, a Debreceni Klinikai Központ elnöke azt mondta, hogy ez egy fontos mérföldkő, hiszen már eddig is szoros összefonódó tevékenységet folytattak Debrecen vezetésével és az Országos Mentőszolgálattal, írja a dehir.hu

Kiemelte, új korszak köszönt be az intézmények életében azzal, hogy augusztus elsejétől mind a felnőtt, mind a gyermek alapellátási ügyelet az OMSZ felügyelete mellett a Klinikai Központ területén valósul meg.

A felnőtt alapellátási ügyeletet a Sürgősségi Klinika épületében indítják el, a gyermekeket pedig a Gyermekgyógyászati Klinika épületében látják majd el.

– Ez az együttműködés sikerre van ítélve, ugyanis az elmúlt években az OMSZ-szal és a városvezetésével történő közös munkánk is sikeres volt. Ez a siker lehet az alapja a jövőbeli együttműködésnek is – jelentette ki Szabó Zoltán.

A központi OMSZ diszpécserszolgálat elvégzi az elsődleges betegtájékoztatást, elirányítja a beteget oda, ahová kell, megszűnik a felesleges orvos-beteg találkozás, legalábbis ezt várják a debreceni pilot projekttől, amely várhatóan országos mintaprojektté válik majd.

– Amennyiben szükséges, azonnali stabilizációt elvégeznek, ha pedig erre nincs szükség, akkor eldöntik, hogy az eset egy alapellátási, ügyeleti feladatnak minősíthető, tanáccsal ellátható, esetleg a másnap a háziorvosához beutalható, vagy éppen azonnal a Sürgősségi Klinika intenzív osztályán történő ellátást igényel az a beteg – hangsúlyozta Pápai György, az OMSZ orvos-igazgatója.

Az új mobil sürgősségi ellátó egységből összesen 22 teljesít majd szolgálatot megyeszerte. A jól felszerelt mentős járműveket is alkalmazó egységes ügyeleti rendszer a hajdú-bihari és debreceni tapasztalatok alapján később országos programmá válhat.

 

 

Legolvasottabb cikkeink