• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Fogalma sincs, jó ötlet-e beadatni a harmadik oltást?

Lapszemle 2021.07.30 Forrás: hvg.hu
Fogalma sincs, jó ötlet-e beadatni a harmadik oltást?

Azokban az országokban, ahol már elkezdtek oltani a harmadik dózissal, jellemzően veszélyeztetett csoportoknál alkalmazzák.

A magyar kormány szerint félni nem kell tőle, a WHO óvatosságra int, miközben bárki bejelentkezhet a harmadik koronavírus elleni oltásra Magyarországon. Az már biztos, hogy más típusú vakcinát is lehet választani, mint a korábbi, de több kérdés még mindig nem teljesen tisztázott. Vannak tanulmányok a vakcinák keveréséről? Lesz elég oltóanyag mindenkinek? Több helyre utazhatunk majd? A hvg.hu megpróbált minden kérdésre válaszolni, már amire lehetett.

Szükség van egyáltalán a harmadik oltásra?

Erről megoszlanak a vélemények. Az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása szerint a tudományos adatok „jelenleg nem igazolják” az emlékeztető dózis beadását, ráadásul arra is figyelmeztettek, hogy a világ sok részén még az első dózist sem kapta meg a lakosság. A harmadik oltásokat sokan a delta variáns szélsebes terjedése miatt tartják fontosnak, de az is igaz, hogy az mRNS vakcinák és az AstraZeneca a legújabb tanulmányok szerint védenek a mutáció ellen. A Pfizernek ugyanakkor létezik egy még publikálás előtt álló tanulmánya, mely szerint a harmadik dózistól 5-10-szeresére ugrik az antitestek száma, ezért ők is kérni fogják az amerikai gyógyszerfelügyelettől a vészhelyzeti alkalmazást. Emellett az is valószínű, hogy idővel minden vakcina hatásossága csökken.

Azokban az országokban, ahol már elkezdtek oltani a harmadik dózissal – ilyen Izrael, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Oroszország – jellemzően veszélyeztetett csoportoknál alkalmazzák, vagy ha az első két dózis után nem alakult ki megfelelő védettség. Orbán Viktor ezzel szemben azzal érvelt, hogy olyan véleményt nem ismernek, ami szerint ártana. „Félni nem kell a harmadik oltástól. És ha nem kell tőle félni, és az emberek biztonságérzetét pedig növeli, ha megkapják, akkor miért zárnánk el őket ettől a lehetőségtől” – tette fel a kérdést. Müller Cecília szerint a harmadik oltás felvételét Magyarországon is elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják.

Két Pfizert kaptam, akkor tulajdonképpen felesleges elmennem?

Ezt mindenki maga dönti el, a lehetőség nyitva áll. Ha valaki bizonytalan, érdemes megkérdezni az oltóorvost, vagy a háziorvost. Az biztos, hogy magyar járványszakértők pár nappal ezelőtti közleményükben azt írták: a jelenlegi járványhelyzetben nem prioritás, hogy mindenkinek beadják a harmadik oltást, először a 60 éven felüli, Sinopharm vakcinát kapottakat kéne újraoltani, és persze azokat, akik még egyetlen dózist sem kaptak meg.

Legolvasottabb cikkeink