• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyszerű vérvétellel szűrhető a veszélyes betegség

Lapszemle Forrás: mno.hu

Nem csak az alacsony, a magas vasszint is súlyos betegségről árulkodhat.

Ha a vérkép vashiányt jelez, az orvosok egyből vizsgálódni kezdenek, sükség esetén pedig a mikroelem szedését javasolják. Ha viszont a vasszint magas, mindenki nyugodtan hátradől. Pedig a magas érték olyan betegséget is jelezhet, amelyet kezelni kellene, különben súlyos következményei lehetnek – olvasható az mno.hu portálján.

A hemokromatózis nevű betegség egy genetikai hiba miatt alakul ki. Akit érint, annak a beléből kórosan sok vas szívódik fel, majd tárolódik a szervezetben. Ha nem veszik időben észre, a raktározásban érintett szervek komolyan károsodhatnak – mondja Várkonyi Judit hematológus, a Semmelweis Egyetem III. Számú Belgyógyászati Klinikájának docense. A túlzott vaslerakódás leginkább a májnak, a szívnek, a hasnyálmirigynek és az ízületeknek árt, ha pedig szövetek a túlzottan sok mikroelemtől károsodnak is, akkor a folyamat nem fordítható vissza. Ilyenkor rengeteg probléma előállhat, a májkárosodás májzsugorhoz, akár májdaganathoz is vezethet, a hasnyálmirigy károsodása miatt kialakulhat cukorbetegség, és szívproblémák vagy éppen ízületi panaszok léphetnek fel. A betegek gyógyulási, illetve túlélési esélyei nem a legjobbak, az érintettek akár 50 évesen is meghalhatnak a szövődményekben. Ellenben ha a hemokromatózist korán felismerik, a betegeket pedig gondozásba veszik, a szervi károsodások megelőzhetők. Az érintettek normális életet élhetnek, és a várható élettartamuk sem lesz rövidebb az átlagosnál.

A betegséget egyszerűen ki lehetne szűrni. Az ideális az lenne, ha a növekedés befejezésekor, nagyjából 23 éves korban szűrővizsgálatot végeznének. Egy egyszerű vérvételre lenne szükség: az úgynevezett transzferrinszaturáció mértékéből megállapítható a betegség. Ha 45 százalék feletti, genetikai vizsgálatot kell végeztetni, mert a tényleges diagnózis abból állítható fel – magyarázza a hematológus. Különösen a férfiaknál lenne fontos, nekik ugyanis nincs havi vérveszteségük, így a vas, amely a betegség miatt túlzottan felhalmozódhat a szervezetükben, nem tud távozni. A sok vas a növekedés leállása előtt még nem veszélyezteti a szerveket, addig ugyanis felhasználja a szervezet. Nőknél a vizsgálatot elég lenne a menopauza után elvégezni, mert esetükben a menstruáció, a terhesség, a szülés és a szoptatás „gondoskodik" a kellő vasvesztésről.