• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Elavult a technológia, de a vakcina nem rossz

Lapszemle 2021.01.19 Forrás: atv.hu
Elavult a technológia, de a vakcina nem rossz

Jakab szerint az tény hogy a kinai vakcina már egy elavult technológiával készült oltóanyag, de ettől még hatásos lehet.

70-75 százalékos hatékonysága van a kínai vakcinának, ami nem rossz - ezt mondta az ATV Híradónak Jakab Ferenc professzor. A virológus szerint minden vakcinának lehet mellékhatása, a kínai első generációs oltóanyagnak számít, amelyik erősebb mellékhatást válthat ki.

Az elmúlt napokban több virológus és járványügyi szakember is úgy nyilatkozott, hogy a kínai vakcinák elmaradottak, technológiájuk messze van a Pfizer–BioNTech és a Moderna által gyártott oltásokétól. Jakab Ferenc professzor szerint még tartanak a viszgálatok, az eddigi eredmények alapján kevésbé hatékony a keletről érkező oltóanyag.

„Van hatékony jó vakcina és kevésbé hatékony, nem túl jó vakcina: a kínai vakcina jelen pillanatban a harmadik fázisú klinikai vizsgálatban tart. Az első és a második fázis alapján azt lehet tudni, hogy kb. 70-75 százalékos a hatékonyság, ami nem mondható rossznak. Én azt gondolom, hogy abban az esetben hogyha a harmadik szintén klinikai fázisú eredmények is jól zárulnak, és mind az Európai Unió, mint pedig a hazai hatóság engedélyezi és bevizsgálja a vakcinát, akkor egy abszolút jól működő - persze nem a legmodernebb technológiával készült, de jól működő - vakcina lehet" - nyilatkozta.

Jakab szerint az tény hogy a kinai vakcina már egy elavult technológiával készült oltóanyag, de ettől még hatásos lehet.

„Minden vakcinának lehet mellékhatása. Természetes, hogy az első generációs vakcináknak kicsit nagyobb, hiszen ezek a vakcinák tartalmaztak egy úgynevezett adjuvánst, azaz hordozó vivőanyagot, amelyik erősebb mellékhatást válthat ki. Gyakorlatilag az elmúlt évtizedekben ezzel a technológiával gyártották a vakcinákat: nem rossz, még egyszer mondom, csak a modell a molekuláris biológia korszakában már egy kicsit elavultnak tekinthető” - folytatta a szakértő.

A szakemberek azt állítják, amíg az Európai Unió nem engedélyezi a kínai vakcinát, addig azt beadni nem lehet. Az orvosok szerint a kinai oltóanyag is képes arra hogy bárkit megmentsen az intenzív osztálytól vagy épp a lélegeztető géptől.

Legolvasottabb cikkeink