• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elégedetlenek az egészségügyi bérrendezéssel

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap Online

Nem érdekelnék a magyar szakembereket a svédországi állásajánlatok, ha az ágazat bérstatisztikái nem az utolsó helyek egyikén kullognának.

Éger István szerint a hazafias lelkület ott kezdődik, hogy akinek módjában áll, az mindent elkövet annak érdekében, hogy a diplomás doktorok itthon maradjanak. A Magyar Orvosi Kamara elnöke Szócska Miklós egészségügyi államtitkár múlt heti kijelentésére reagált a magyar Hírlapban, miszerint a MOK lapjában megjelent svédországi álláshirdetések miatt számon kellene kérni a kamarán a hazafias elkötelezettséget.

Szerinte az államtitkár minduntalan az „orvosok lapját lobogtatja", ám ebben a kontextusban a hazafiasság fogalmát összekeverni nagy baj és tévedés. A MOK elnöke leszögezte, a hazafias lelkület ott kezdődik, hogy akinek módjában áll, az mindent elkövet annak érdekében, hogy a diplomás orvosok itthon maradjanak, például úgy, hogy megfizeti őket. Hozzátette, ebben a kérdésben az előzőekhez hasonlóan a jelenlegi kormány is adós.

„Nevetséges a kamarát azzal vádolni, hogy nem elkötelezett a hazájával szemben azért, mert szaklapunk hirdetései között külföldi munkalehetőség is szerepel. Valószínűleg nem érdekelnék a magyar szakembereket a svédországi állásajánlatok, ha az ágazat bérstatisztikái nem az utolsó helyek egyikén kullognának" – vélekedett az elnök. Kifejtette, amennyiben rendben folytatódtak volna a tavaly elkezdődött egészségügyi béremelések, nem pedig homályos ígéretekkel kecsegtetnék a dolgozókat, akkor valószínűleg könnyebb lenne itthon tartani az orvosokat. Éger István hozzátette, a szakemberek nem a lapokban megjelent külföldi hirdetések miatt mennek el Magyarországról, hanem azért, mert egyelőre nem tudnak itthon boldogulni.

A lap megkereste Gyenes Gézát is, aki a történtekre úgy reagált, a MOK már az uniós csatla-kozásunkat megelőző években azt tekintette hazafias kötelezettségnek, hogy folyamatosan presszionálta az éppen hatalmon lévő politikai szereplőket, kezdjenek hozzá az egészségügyi dolgozók bérrendezéséhez, ellenkező esetben elkezdődik a tömeges kivándorlás.  A jobbikos képviselő szerint, mivel az aktuális kormányok ezeket a jelzéseket rendre figyelmen kívül hagyták, egyértelműen megállapítható a felelősségük az ágazat mostani, tragikus humánerő-helyzetét illetően.