• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Elengedhetetlen a béremelés a háziorvosoknál is

Lapszemle 2020.11.26 Forrás: mandiner.hu
Elengedhetetlen a béremelés a háziorvosoknál is

„Bölcs döntés volt a kormány részéről, hogy a háziorvosok bérfejlesztését is napirendre vette, máskülönben az alapellátás megroppanásával kellene szembenéznünk."

A háziorvosok 43 százaléka már hatvan év felett praktizál – figyelmeztet Békássy Szabolcs. A Háziorvosok Online Szervezetének lapunknak nyilatkozó alapítója Pintér Sándor belügyminiszterrel nemcsak a háziorvosok béremeléséről, hanem az alapellátás szerkezeti átalakításáról is egyeztetett - írja a Mandiner

„Bölcs döntés volt a kormány részéről, hogy a háziorvosi praxisok bérfejlesztését is napirendre vette, máskülönben az alapellátás megroppanásával kellene szembenéznünk” – mondja Békássy Szabolcs annak kapcsán, hogy a miniszterelnök bejelentette: zajlanak az egyeztetések a háziorvosi ellátás új szabályainak kialakításáról. 

Mint ismert, a kormány elfogadta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) béremelésre vonatkozó javaslatát, az intézkedést tartalmazó egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényre pedig október 6-án egyhangúlag, 165 igen szavazattal rábólintott a parlament.

A jogszabály november 18-án lépett hatályba, legtöbb rendelkezését azonban csak január elsejétől kell alkalmazni, így az érintettek jogviszonya is ekkora alakul át egészségügyi szolgálati jogviszonnyá. A rendelkezés szerint az orvosok bére három lépcsőben, 120 százalékkal emelkedik, és 2023 januárjáig éri el a teljes mértéket. Ez azt jelenti, hogy egy kezdő rezidens jövőre bruttó 481 ezret keres majd, ami egy év múlva bruttó 619, három év múlva pedig 687 ezer forintra emelkedik.

A több mint negyvenegy éve praktizáló orvosok januártól bruttó 1,6 millió, rá egy évre 2,1 millió, 2023-tól pedig 2,3 millió forintot visznek haza havonta. 

Örömmel fogadták a háziorvosok a bejelentést, miszerint ők is részesülnek a bérfejlesztésben. Az alapellátásban tevékenységet végző orvosokat, szakdolgozókat az ellátórendszer egyéb szintjein dolgozó kollégáikkal hasonló mértékű bérezés illeti meg. Nem beszélve arról, hogy „a probléma rendezése már régóta várat magára”. Mint mondja, az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvény októberi elfogadását megelőző években is jelezték, hogy a háziorvosi praxisok finanszírozásából nem volt kigazdálkodható az a bértömeg, mely a kórházakban, szakrendelőkben dolgozó kollégák bértáblájában szerepelt.

Emellett szerinte azért is fontos az új szabályozás mielőbbi kialakítása, mert „az alapellátást leginkább a korfa kedvezőtlen szerkezete sújtja”, a háziorvosok 43 százaléka már hatvan év felett praktizál, „emiatt pedig félő, hogy a bérfejlesztés elmaradásával tömegek dönthetnek a nyugdíjba vonulás mellett, a fiatalok számára pedig még kevésbé lesz perspektivikus a családorvosi hivatás választása”. 

 

Legolvasottabb cikkeink